Клатят имунитета на двама от ДПС

Депутатите от ДПС Митхат Табаков (вдясно) и Гюнай Сефер отново ще се срещат в съда.

Главният прокурор на България Борис Велчев е поискал от Народното събрание (НС) разрешение да започне наказателно преследване срещу депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер. Това заяви по време на пленарното заседание в сряда (24 октомври) заместник-председателят на НС Анастас Анастасов. Искането е постъпило на 19 октомври в деловодството на парламента.

От официалното съобщение на сайта на прокуратурата в интернет се разбира, че срещу народните представители се водят две нови наказателни производства и във връзка с тях се иска и двамата да бъдат разследвани за длъжностно присвояване в особено големи размери, за съставяне на документи с невярно съдържание и за документни измами.

Ставало дума за договор за обществена поръчка за изграждането на път между Силистра и Шумен. Той е сключен от Табаков по времето, когато беше кмет на Дулово. По същото производство ще бъде разследван и Гюнай Сефер, който е бивш областен управител на Силистра. Имунитетът на Гюнай Сефер пък беше поискан от Борис Велчев още през 2009 г. заради съвместна сделка с Митхат Табаков. (В. БАНКЕРЪ описа подробно тези афери в бр.22 от 6 юни). Прокуратурата констатира злоупотреби при изграждане на пътя между село Окорш до главния път Шумен-Силистра от фирми, свързани със Сефер. Според държавното обвинение на два пъти е бил обявяван търг за една и съща отсечка с различни фирми – и двете свързани с Гюнай Сефер, и в крайна сметка бил построен около километър от шосето.

Миналата седмица Софийският градски съд присъди четири години затвор за депутата от ДПС, който беше признат за виновен, че през 2004 г. като кмет на Дулово е взел 10 000 лв. подкуп от бившия директор на ВиК – Силистра, Петко Горбанов, за да подпише договор по обществена поръчка за реновация на водопроводната мрежа. Съдът му забрани и да заема общински постове за пет години. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд (САС). След като чу присъдата си, депутатът коментира, че за пореден път е станал жертва на поръчковата прокуратура.

През декември миналата година Табаков беше осъден също на първа инстанция на пет години затвор по обвинение, че в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) е дал на свързана със семейството му фирма поръчка за нова водопроводна система.

Ефективна четиригодишна присъда получи и бившият заместник-кмет на града Алтан Чаушев. Според прокуратурата той е помогнал на Табаков да извърши длъжностното престъпление, тъй като е бил шеф на комисията, класирала кандидатите във въпросния конкурс. Табаков и Чаушев бяха обвинени, че през пролетта на 2009 г. облагодетелствали варненската фирма Джеми ООД. Тя е собственост на тъста на брата на Митхат Сали Табаков. В нарушение на закона Джеми е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в града. Проектът е за 18 млн. евро по оперативната програма Околна среда на ЕС.

Общинското ръководство е предпочело варненската фирма, въпреки че тя предлагала да изпълни проекта за двойно повече време от конкурентите си – сдружението Кантиери модерни (Италия) – Главболгарстрой – Русе АД и Понс Одесос ООД – Бургас. От прокуратурата уточниха, че Джеми ООД е и единствената фирма между участниците в конкурса, която не притежава европейски сертификат ISO. Въпреки това общинската администрация безпроблемно приема офертата й, тъй като шефовете на фирмата уверили, че тече процедура по сертифициране. Връзката между осъдения Табаков и собственика на Джеми ООД бе доказана и чрез СРС, които уличиха двамата, че са договорили участието в конкурса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст