Има сделка: ДСД* срещу цял мандат

Триъгълна операция: Бойко Борисов

Въпреки че групата на ГЕРБ-ерите в парламента се раздира от лобистки центробежни сили, тя остана единна и гласува текст със загадки за данъка върху лихвите по банковите депозити. Сделката е проста – ДСД* срещу цял мандат. Така тилът на Дянков е подсигурен. И е ясно от кого – от самодържеца Борисов. Той изрази подкрепата си за новия данък, което е странно и неочаквано от един признат майстор на народоугодното говорене. Но какво да се прави, майсторът е притиснат да флиртува с пенсионерите за изборите (т. е. да увеличи пенсиите им), а флирт без пари не става.

Спадането на доверието в премиера и в кабинета до санитарния минимум и наближаващата зима все повече навеждали Борисов на идеята за предсрочни избори. Държавното безпаричие можело само да налее масло в огъня. Това казаха за БАНКЕРЪ независими депутати, подкрепени от гербери бойкофоби.

Както си спомняте, финансист ‘b9 1 първоначално беше пресметнал, че пари за вдигане на пенсиите ще има към 1 юни. Но това недоглеждане може да му бъде простено – той не е политическа фигура, мисли през числата и изборната година сякаш не го вълнува много. От друга страна обаче, е твърде рисковано заради недалновидността си, да реже проценти от подкрепата за ГЕРБ. Затова лявата ръка на Бойко – Менда Стоянова, рязко коригира Дянков и заби дата на повишението – на 1 януари 2013-а. Пари за повишение по това време на годината обаче няма. Така се стигна до консенсусния 1 април, уж не на шега. Сметката била проста: 800 млн. лв. допълнително ще струва увеличението на пенсиите от 1 януари, 600 млн. лв. – от първи април, и 400 млн. лв. – от първи юни… От данък лихви можели да дойдат до половината от необходимите за вдигане на пенсиите пари. Повишението на пенсиите от април пък е с цели 9.3%, но… половин година след поскъпването на тока с 13%, а оттам и на всички стоки.

Депутатите от ГЕРБ пък са инструктирани. Заместник-председателят на бюджетната комисия Димитър Главчев изрази пред БАНКЕРЪ подкрепата си за данъка. Така било по света. Светлин Танчев изтъкна друг пример, че централните банки в цял свят намаляват лихвените проценти, за да извадят парите от трезорите и те да се завъртят в икономиката.

България е против данъка върху финансовите транзакции, а тук се предприема подобна данъчна реформа, каза синият Мартин Димитров. С такива мерки ще си останем най-бедните в Европа. Именно от спестяванията идват инвестициите, категоричен е депутатът от СДС.

Според Красимир Каракачанов от ВМРО ГЕРБ напълно са катастрофирали в икономическата си политика, тъй като Симеон Дянков не спира да си играе на проба – грешка. Искаме оставката му, защото той експериментира върху нас. Ще вземеш на пенсионера спестяванията за лекарствата и за внучетата и ще му вдигнеш пенсията, това е мародерство, отсече Каракачанов. Остава сега правителството да тръгне по улиците да джобят хората и да вземат на босия цървулите, каза воеводата.

Главата на Дянков поиска и президентът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев. В писмо до останалите социални партньори в тристранката от 19 октомври той ги известява за грубо нарушаване на тристранния диалог, поради което настоява да се даде на съд кабинетът. На 9.10.2012-а беше проведено заседание на НСТС, на което е обсъден и проект за закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, с който се извършват промени в повечето данъчни закони, включително и в Закона за облагане доходите на физическите лица. В предложения проект липсва разпоредбата, с която се въвежда данък за облагане доходите на физическите лица от лихви върху банковите депозити. Пак по посочения по-горе начин на следващия ден Министерският съвет изненадващо приема друг проект за закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, в който вече фигурира данъкът върху лихвите по депозитите на гражданите. Но пък, забележете, не е посочена ставката!

С това, според Тренчев, за пореден път правителството взривява социалния диалог, като по въпроси, засягащи жизненото равнище на гражданите и бюджетната политика, умишлено не са проведени задължителните предварителни консултации със социалните партньори.

Конфедерацията на труда Подкрепа изрази острото си възмущение от действията на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който за пореден път елиминира социалните партньори.

Уважаеми социални партньори, моля да заявите вашата решителност и готовност да предприемем всички законови действия, включително и сезиране на Върховния административен съд, като по този начин задължим правителството да изпълнява законите на републиката и да проведе задължителните консултации с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, завършва писмото си Тренчев.

Засега обаче изригване на общественото мнение няма. И най-малък протест не се състоя. А Бойко се страхува от виковете под прозореца му. Това определя решенията му. Играта на добро (Бойко) и лошо (Дянков) ченге май е временно прекратена. Ченгетата вече са само лоши.

nbsp;

*ДСД – абревиатура на Данък Симеон Дянков – сиреч данък върху лихвите по банковите депозити.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст