Офшорки и съдии срещу банките

Migration Image

Войната е продължение на политиката с други средства. Тази сентенция на германския стратег Карл фон Клаузевиц удивително добре пасва на състоянието, в което се намират банките у нас. Добре известно е, че техният предмет на дейност са събирането на депозити и даването на кредити. По първата част нещата са ясни, но когато се стигне до втората – работата става по-сложна. А заговори ли се за принудително събиране на вземания, е все едно че се води хроника на военни действия. Кредиторите прилагат пресиращи действия, след което заемат позиция на кръгова отбрана. Длъжниците пък вадят от арсенала всички налични оръжия и ако военните действия се забатачат, викат подкрепления. Не вярвате? Само два случая са достатъчни, за да онагледят ожесточението, с което протичат подобни действия.

Да вземем например казуса по

делото на ОББ срещу София Риал Естейтс

nbsp;

От публикуваното в Търговския регистър съобщение се вижда, че фирмата дължи на кредитната институция около 1.85 млн. евро, обезпечени с ипотека на имот в София. През февруари 2011-а банката изнася имота на публична продан заради това, че кредитът не се обслужва. Намира му купувач, който дори превежда парите по сметка. Но се оказва, че банката не може да получи превода. Причината е, че междувременно длъжникът София Риал Естейтс е поискал да се открие процедура по обявяването му в несъстоятелност. Научавайки, ОББ веднага пуска контраиск, който СГС приема, но наред с това допуска като кредитор на компанията да се присъедини и дружеството Груп Амакс Корпорейшън. То обаче е регистрирано в офшорна зона – в Панама.

Как да се докаже невъзможното?

Както може би се досещате, въпросната офшорка претендира, че по договор за посредничество при покупка-продажбата на имот от 10 февруари 2006-а София Риал Естейтс му дължи 3 млн. евро. По тази причина панамската офшорка иска от СГС да обяви датата на неплатежоспособността на София Риал Естейтс на 1 януари 2006-а. Целта е ясна: да падне ипотеката в полза на ОББ. Добре замислена, но недомислена операция. Защото самата фирма длъжник, поне според Търговския регистър, е основана на 9 февруари 2006-а и не може да изпадне в неплатежоспособност, преди да е създадена.

Именно заради исканата от офшорката процедура обаче плащането през 2011-а по сделката с продадения от съдия-изпълнител имот на София Рийл Естайтс е спряно и банката не може да си получи парите.

Съдебни абсурди

ОББ обжалва това решение на 31 октомври 2011-а пред Софийския апелативен съд. Но се оказва, че той не може да се произнесе по делото, защото документите по него и до момента не са извървели дългия път от СГС до САС. И докато градският съд не намира време да изпрати въпросната документация на апелативните магистрати, през септември 2012-а открива известна пролука в графика си, колкото да реши, че датата, от която започва неплатежоспособността на София Риал Естейтс, е 26 февруари 2006-а, т.е. 16 дни след учредяването на фирмата. Така самите магистрати поправят недоглеждането в иска на офшорката и ощетяват директно банката, тъй като датата е преди сключването на договора за ипотека с ОББ и ако влезе в сила, банката ще загуби обезпечението.

На подобен случай се е натъкнала и Банка Пиреос България, чийто длъжник

Верос Констръкшън ЕООД

nbsp;

има да погасява 3.67 млн. евро по три договора за кредит, предоставени му през 2008-а и 2009 година. Парите са използвани за строителство на жилищна сграда с разгъната площ от 13 215 кв. м в столичния квартал Витоша. Задълженията са обезпечени с ипотеки и с особени залози върху вземанията от клиенти на компанията. Дотук всичко е като по учебник!

Веднага след получаването на първия заем през 2008-а седалището на дружеството е преместено от София в Перник. И едва ли случайно, тъй като магистратите в този град са известни с многобройните си решения в ущърб на кредиторите.

Съдът на помощ на длъжника

През 2010-а по искане на Георги Пъхлев – тогавашен управител и собственик на Верос Констръкшън, Пернишният окръжен съд обявява дружеството в несъстоятелност и определя начална дата на неплатежоспособността 13 ноември 2007-а. Това автоматично обезсилва всички сключени договори за залози и ипотеки между банката и фирмата. Така от обезпечен кредитор Банка Пиреос България се оказва без всякакво обезпечение.

По познат сценарий и тук се появява нов кредитор на Верос Констръкшън. Това е дружеството Евробилд Корект ЕООД, което е собственост на обгърнатия с мрачна слава от миналото Дилян Дорон. Въпросният човек е един от емблематичните аферисти на прехода. (Б. ред. – през 1993-а той бе водеща фигура в скандала около опита за скрита приватизация на банка БИОХИМ, където ставаше въпрос за неоторизирани трансфери за 10 млн. долара срещу временни удостоверения на банката. По този случай бе образувано наказателно производство срещу шефа на банката Борис Митев, заместника му Живко Вълчев и служителя в дирекция Кредитни отношения с чужбина Илиян Шаматанов. Те бяха оправдани чак през 2007-а с решение на Върховния касационен съд.)

В сегашния случай фирмата на Дорон – Евробилд Корект предявява иск пред Пернишкия съд, че има вземания от Верос Констръкшън в размер на 58.87 млн. лева. Такива задължения никога преди това не са фигурирали в официалните баланси и отчети на длъжника. Но въпреки това те са приети от временния синдик Николай Митов!? Ето как компанията на Дорон се превръща в мажоритарен кредитор на дружеството и има пълната власт върху масата на несъстоятелността.

Банка Пиреос България моментално подава жалби

nbsp;

срещу определянето на датата на несъстоятелността и срещу някои действия на постоянния синдик Томова. От банката са категорични, че с тези действия синдикът е нарушила масата на несъстоятелността на Верос Констръкшън и е намалила възможностите на кредитната институция да си събере вземанията. Подаден е и сигнал в прокуратурата срещу Верос Констръкшън и Дилян Дорон и по него е образувано досъдебно производство. Въпросът е, че докато тези дела текат, има реална опасност банката кредитор да изгуби всякакъв шанс да си събере поне част от дадените назаем пари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст