Пак признаци за растеж, но слабо движение

Migration Image

На пазарите на държавен дълг седмицата мина относително спокойно. Новините от развитите икономики бяха по-скоро положителни, но и те не доведоха да сериозни промени в доходностите на държавните ценни книжа. Като най-важна новина може да се определи ръстът на британския брутен вътрешен продукт с 1% на тримесечна база. Това покачване, което е най-силното от 2007 г. насам, обаче не доведе до очакваните сътресения в сделките с британските ДЦК. На годишна база икономиката на Острова остава непроменена спрямо 2011 г., а анализаторите обясняват този скок главно с Олимпийските игри и с дългата поредица от неработни дни през второто тримесечие. Основните въпроси, които подобрената икономическа картина повдигна, бяха свързани със запазването на програмата за изкупуване на активи на Бенк ъф Ингланд, за чието продължаване трябва да вземе решение бордът на банката на 7 и 8 ноември. Рискът от спирането на тази програма веднага намери своето отражение върху доходностите по джилтовете – при тези с десетгодишен матуритет те нараснаха с 3.4 базисни точки – до 1.912 процента. Този сравнително анемичен ръст е явно доказателство за това, че пазарните участници не са убедени във възможностите за бързо възстановяване на британската икономика.

Друга основна тема от седмицата бе резервираността на пазарите към испанския премиер Мариано Рахой, който заяви, че не чувства особен натиск да иска спасителна помощ. Ефектът от възможностите на спасителната програма, разработена от ЕЦБ, която обаче все още не е приложена в Испания, започва да отслабва, а доходностите по испанските ДЦК започват да растат. Допълнителен стимул за този ръст дадоха и няколко основни доставчици на пазарни анализи, които промениха оценките си за испанските книжа от купувай на задръж или дори продавай и мини на къси позиции. В резултат на всичко това десетгодишните доходности се повишиха до нива от 5.592 %, нараствайки с 24.3 базисни точки през седмицата.

Отвъд Океана също се чуха положителни икономически новини, които инвеститорите приеха с известни резерви. Първичните молби за помощи при безработица в САЩ намаляха с 23 000 броя – до 369 000, което бе пореден позитивен сигнал за пазара на труда. Въпреки това анализаторите очакват БВП на най-голямата икономика в света да нарасне едва с 1.9 процента. Това ще бъде първият случай след рецесията през 2009 г. в две поредни тримесечия да се отчете ръст под 2 процента. Заседанието на мениджърите на Фед не предложи на инвеститорите категорично уверение, че ще продължи политиката по изкупуване на трежърита, и това доведе до минимален седмичен ръст от 4.2 базисни точки в десетгодишните доходности, които достигнаха 1.802 процента.

nbsp;

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.


Николай Ваньов,

брокер, Инвестбанк АД

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст