Започва аукционът за ЧЕЗ дружествата

Migration Image

nbsp;

Публичното предлагане на двата пакета на ЧЕЗ Разпределение България АД – София и ЧЕЗ Електро България АД – София на БФБ-София започва от 29 октомври (понеделник).

Минималната цена, на която ще се продават акциите от миноритарните държавни дялове в ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро е съответно по 1 415 лв. и 8 660 лв. за един брой, съобщиха от БФБ-София. Това са последните държавни дялове в електроразпределението, които ще бъдат приватизирани. Аукционът ще продължи ще продължи докато има непродадени акции, но най-много до 30 календарни дни.

В рамките на търга Агенция за приватизация и следприватизационен контрол ще предложи за продажба 63 624 броя акции, представляващи 33% от капитала на ЧЕЗ Разпределение България АД и 1 650 броя акции, или 33% от ЧЕЗ Електро България АД. Всяка една от тях е с номинал 10 лева.

Инвестиционният посредник, който ще извърши продажбата на акциите на двата пакета, е Централна кооперативна банка АД. Двете дружества на ЧЕЗ обслужват София и Западна България и са най-големите електроразпределителни компании у нас. За миналата година печалбите им намаляват, но продажбите пък растат спрямо 2010-а.

Общата стойност на пакета в ЧЕЗ Разпределение АД е 90.03 млн. лв. по-минималната цена, докато ЧЕЗ Електро България АД е оценено на минимум 14.29 млн. лв. Двата пакета могат да донесат на държавата минимум 104.3 млн. лева. Очакванията обаче са за значително по-голям интерес, отколкото при продажбите на ЕРП дружествата на ЕВН и Енерго-Про и съответно това да е подплатено със значително по-високи приходи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст