Борисов: Когато даваме пари, хората са доволни

Migration Image

Когато даваме пари, хората са доволни, заяви премиерът Бойко Борисов при връчване на договори по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Премиерът връчи няколко документа и се извини, че трябва да тръгне заради днешното заседание на Министерския съвет. При тези думи събралите се в залата се възмутиха и Борисов остана да раздава договорите на бенефициентите.

Заедно с него в церемонията се включи образователният министър Сергей Игнатов.

Одобрените проекти получават финансиране по програми Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система, като общата стойност на договорите, които бяха връчени днес по двата проекта, е 10 955 277 лева.

Иначе само бюджетът по схемата Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства е 16 838 193 лева. От тях днес бяха подписани 59 договора на стойност 8 млн. лева. Парите ще отидат в няколко общини, училища, детски градини, висши училища и неправителствени организации.

Всеки от одобрените проекти ще получи финансиране в размер от 50 хил. до 390 хил. лева за подобряване условията за равен достъп до образование, разработване на методики и програми за приобщаващо обучение, специализирана подготовка на учителите за работа с деца от малцинствените групи и специализирана работа с родителите.

В същото време бюджетът по другата схема Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система е в размер 2 955 272 лева, като броят на одобрените проекти е 19.

Парите ще отидат отново е общини, училища и неправителствени организации, като всеки от бенефицианетите ще получи финансиране в размер от 50 хил. до 390 хил. лева за разработване и внедряване на механизми за работа с отпаднали ученици и индивидуални програми за работа с върнатите в училище, допълнително обучение на реинтегрираните обратно в образователната система с цел наваксване на изпуснатия учебен материал и допълнителни занимания по български език за учениците, за които българският език не е майчин.

От 2009 г. е намалял процентът на учениците, които са напуснали училище преждевременно, заяви образователният министър Сергей Игнатов и благодари на учителите за всеотдайния труд, с който реализират политиките на Министерството на образованието, младежта и науката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст