Канада ще приеме догодина между 240 и 265 хил. имигранти

Migration Image

Канада ще приеме догодина между 240 и 265 хил. имигранти, предават световните агенции, цитирайки информация от правителството на страната.

Съобщавайки това, министърът на имиграцията Джейсън Кени изрази тревогата си във връзка с допитванията, според които канадците са все по-малко склонни да гледат положително на приноса на имигрантите за икономиката и културата на страната.

Джейсън Кени приведе като аргумент за реформа в канадската имиграционна система равнището на безработица сред имигрантите – 14%, в сравнение с безработицата като цяло – 7.4 процента.

Разбирам какво ни казват канадците и затова няма да увеличаваме равнището на имиграцията, заяви министърът.

Канада е най-голямата държава в Северна Америка, простираща се от Атлантическия океан на изток до Тихия на запад и до Северния ледовит на север. Тя е втората по големина страна в света, а нейната обща граница със Съединените щати на юг и северозапад е най-дългата в света.

Канада е едновременно парламентарна демокрация и конституционна монархия, т.е. държавният глава е монарх, като в момента това е кралица Елизабет II. Монархическият представител в Канада е Генералният губернатор. Неговата роля е да одобрява законите, но има и някои други задължения.

Канада е федерация, съставена от десет провинции и три територии, които са групирани в региони. Провинциите са отговорни за повечето социални програми на страната (като здравеопазване, образование, социални помощи) и заедно реализират повече приходи отколкото самата държава, почти уникално явление в света. Ползвайки свойте права за оползотворяване на средствата, федералното правителство може да иницира национална политика в провинциалните зони, като например Канадския Здравен Акт; провинциите имат правото да не участват в тях, но рядко го правят.

Според данни от последното преброяване (2006 г.) в Канада живеят общо 31 612 897 души. Растежът на населението се дължи основно на постоянния имигрантски поток и донякъде и от положителния естествен прираст. Около 4/5 от населението на Канада живее на около 150 км от границата със Съединените американски щати. Приблизително 4/5 от канадците са съсредоточени в трите мегаполиса – коридор Квебек – Уиндзор, Лоуър Мейнленд в Британска Колумбия и коридора Калгари – Едмънтън.

По данни на преброяването 32% от всички канадци се самоопределят като етнически канадци, следвани от 21% етнически англичани, 15.8% с френски произход, 15.1% шотландци, 13.9% италианци, 4.3% с китайски произход, местно население е 4%, други 3.9% украинци и 3.3 с холандски корени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст