ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доларът се задържа над водата

Нюйоркската борса в очакване на "Санди".

Щатският долар се задържа над водата въпреки страховития ураган Санди. Зелената валута леко омекна в средата на седмицата заради спекулациите, че пораженията от бурята няма да са толкова катастрофални, колкото бяха предварителните очаквания. След двудневно прекъсване фондовата борса в Ню Йорк възстанови работата си на 31 октомври. За последен път тържището е било затворено за два последователни работни дни след атентата срещу Световния търговски център на 11 септември 2001-ва.

Институтът за проучвания ADPсъобщи на 1 ноември, че частните компании са увеличили със 158 хил. души наетите на трудов договор през октомври – най-много от осем месеца насам. Тези данни показват, че трудовият пазар в Щатите постепенно се засилва.

Производителността на труда в страната се е увеличила с 1.9% годишно през третото тримесечие, докато разходите за работна сила са намалели с 0.1 процента.

Щатският производствен сектор отчете по-висок от прогнозирания ръст през октомври. Индексът, следящ активността в него, се е качил до 51.7 пункта (най-високата стойност от май досега) от 51.5 през септември.

Жилищният пазар също помага за поддържане на стабилния подем на най-голямото световно стопанство. Доверието на жилищните строители през октомври се е повишило за шести пореден месец. Индексът, който следи нагласите им, е достигнал 41 пункта (най-висок от юни 2006-а) срещу 40 през септември.

Бенк ъф Джъпен увеличи с 11 трлн. – до общо 66 трлн. йени – фонда си за покупка на активи и запази базовата си лихва в диапазона между нула и 0.1 процент. Кредитната й програма остава в размер на 25 трлн. йени. Японската централна банка ще предлага и неограничено количество заеми на местните кредитори, за да стимулира търсенето. Тези решения бяха взети на редовното съвещание на банковия паричен комитет на 30 октомври в Токио. По оценка на анализатори увеличението с 11 трлн. йени е незначително и фактът, че то не е достигнало 15 трлн. йени, е разочаровало пазарите.

Часове преди съобщението на Бенк ъф Джъпен се появи новината, че индустриалният продукт на страната е намалял с 4.1% през септември – най-рязко от миналогодишното земетресение и последвалите вълни цунами. Износът е паднал с 10.3% на годишна база.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст