ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оптимизъм в ЕЦБ

Мариано Рахой

Единната европейска валута се търгуваше спокойно през седмицата в тесния диапазон между 1.29 и 1.30 щ. долара под влияние на екстремните природни събития по Източното крайбрежие на САЩ и в очакване на поредната спасителна инициатива за Гърция. Икономическите вести от еврозоната обаче не бяха окуражаващи.

Поредният сигнал, че

дълговата криза в общността не се предава,

идва от безработицата, която е била рекордно висока през септември. Без работа са били 18.5 млн. граждани в еврозоната – със 146 хил. повече, отколкото през август, и с цели 2.2 млн. души над броя им през септември 2011-а. Младежката безработица на лица под 25-годишна възраст е нараснала до 23.3% през септември срещу 21% за същия месец на 2011-а.

Нови максимуми има и в периферията на общността, като най-драстичен е испанският връх – 25.8 процента. Франция и Испания са отчели по 10.8% безработица. В Португалия тя е била 15.7%, а в в Ирландия – 15.1 процента. На другия полюс са Германия с 5.4% и Австрия – с 4.4%, което е най-ниската стойност в региона.

Инфлацията през октомври пък се е охладила от 2.6% на 2.5% годишно.

Лек оптимизъм прозира в обзора на ЕЦБ

nbsp;

огласен на 31 октомври. Лихвите, които банките от общността начисляват по корпоративните заеми до 1 млн. евро със срочност от една до пет години (обичайните кредити за дребния и средния бизнес), са се понижили през септември в Испания до 5.97% (от 6.61% месец по-рано) и до 5.63% в Италия. Спад до 3.76% има и на еквивалентните лихви в Германия.

Тези данни могат да се интерпретират като ранен индикатор, че програмата ОТМ на ЕЦБ за неограничени покупки на държавни облигации на вторичния пазар е започнала да дава желания ефект дори без да има реални сделки.

Те са продължение на серията добри новини от 25 октомври. Тогава ЕЦБ съобщи, че домакинства и бизнесмени са започнали да връщат парите си в банките от периферията на еврозоната. Депозитите на частния сектор в Испания са се увеличили до 1.505 трлн. евро към края на септември срещу 1.492 трлн. евро към 31 август. В Гърция през същия период вложенията в банките са нараснали от 158.7 до 160.1 млрд. евро, а в Италия – от 1437 на 1467 млрд. евро.

Подобрение има и на другия показател, който европейските централни банкери следят с повишено внимание заемите, които кредитните институции от региона вземат от ЕЦБ. За Испания те са намалели от върховите 411 млрд. евро през август на малко под 400 млрд. евро през септември. Въпреки това проучване на ЕЦБ сред 132 кредитни институции показва, че банките очакват затягане на кредитното кранче през последните три месеца на годината.

БВП на Испания

се е понижил с 0.3% през третото тримесечие спрямо второто, съобщи Националният статистически институт на страната на 30 октомври. За сравнение, първоначалната оценка на Испанската централна банка от 23 октомври бе за 0.4% спад. Потребителските цени през октомври пък са се повишили с 3.5% на годишна база.

Проточилото се пет години охлаждане на испанската икономика, което доведе до рекорден брой необслужвани заеми в местните банки и съкращения на работни места, увеличи натиска върху премиера Мариано Рахой да поиска международна финансова помощ. Рахой, чиято популярност се топи с всеки изминал ден, обаче заяви на 29 октомври, че това ще стане в най-изгодния момент за испанците и че подобна стъпка не е належаща в момента.

Правителството повиши данъците като част от програмата си за строги икономии, което депресира потреблението и създава ново главоболие за Рахой – повишение на инфлацията. Така че той ще трябва да се справи с нова дилема: дали да провали бюджета, като компенсира доходите на пенсионерите (за което ще трябват около 3 млрд. евро), или да промени закона за социалното осигуряване и да наруши едно от малкото предизборни обещания, които все още изпълнява.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3019 млн. евро (5904 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.95% дял от купената и продадена валута.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст