ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Миниатюрни ЧЕЗ успехи

Migration Image

Мажоритарният собственик в ЧЕЗ РазпределениеАД и ЧЕЗ Електро АД изненада инвеститорите с отсъствието си от аукционите за продажба на техните акции на БФБ-София. Мениджмънтът на компанията се въздържа от коментари, но и информации от чешките медии потвърждават този факт. При предлагането на дялове от електроразпределителните дружества на ЕВН и Енерго-Про мажоритарните акционери участваха и изкупиха без колебания всички предложени държавни акции.

Това позволи участието на по-широк кръг борсови играчи, но и разтегна процеса в няколко дни, тъй като се купуваха по-малки пакети. Предварителните страхове пък накараха всички да наддават настървено, докато установят отсъствието на големия играч ЧЕЗ България. Така цените подскочиха с десетина процента в първия ден (на 29 октомври), но после се успокоиха около минимумите, определени от Агенцията за приватизация.

След три напрегнати дни бяха продадени 72 730 акции, за които държавата взе 110.134 млн. лева. Така в крайна сметка в следващите дни още 103 акции на ЧЕЗ Електро АД, или около 2% от капитала на дружеството, ще си търсят купувач. Фирмата предложи на аукциона 1650 книжа. От ЧЕЗ Разпределение АД останаха непродадени само 2441 акции от общо предложените 63 624 държавни акции (около 1% от капитала на дружеството).

Парите от продажбата на двете електроразпределителни дружества ще влязат в бюджета. Те са включени в капитала на Държавната консолидационна компания, която ще ги получи като дивидент и ще ги прехвърли в хазната, като заобиколи Сребърния фонд.

Най-големият печеливш от търговете е държавата, която прибра първоначално пресмятаните суми. Тя не направи никакъв опит да рекламира тези продажби и затова тези аукциони не развидвижиха капиталовия ни пазар – не дойдоха големи чуждестранни инвеститори, както се очакваше, а отново преобладаваха спекулативно настроените местни играчи. Продажбите на държавните дялове в шестте ЕРП дружества – ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ, си остана само моментен каприз, няма подготовка за регистрация на борсата и на други дружества от енергетиката, каквито обещания дадоха управляващите от ГЕРБ.

Логично дружествата на EVN вече не са публични, а най-вероятно ще ги последват и тези на Енерго-Про, макар мажоритарният им собственик да твърди, че не планира търгово предложение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст