ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Облаци и мъгла в облигационния бизнес

Migration Image

Пазарите си отдъхнаха след политическата развръзка в САЩ, която отдалечи риска от политически локаут в САЩ. Но негативните икономически новини през седмицата не само в САЩ, но и в Европа оказаха сериозно влияние на търсените от инвеститорите доходности. Така се оформи познат сценарий: понижаване на доходностите на книжата на т.нар. страни убежища и сериозни ръстове при тези на рисковите държави.

Основният проблем, с който ще се сблъска президентът Обама през втория си мандат, е свързан с т. нар. фискална пропаст. На 1 януари 2013 г. изтича срокът на много от данъчните облекчения и намаления, които вкара в употреба администрацията на бившия президент Буш. Подновяването им зависи от поведението на законодателните органи на САЩ, което едва ли ще е еднозначно и безспорно ефективно. Проблемът е, че в Камарата на представителите има републиканско мнозинство, докато в Сената то е в ръцете на демократите. Почти всички анализатори са на мнение, че евентуално прекъсване на програмата за данъчни стимули ще окаже сериозно негативно влияние върху щатската икономика и дори може да я вкара в нова рецесия. Несигурността, породена от тази ситуация, се отрази в ново повишаване на търсенето на трежърита, смятани от търговците за убежище срещу икономическите рискове. Доходността по книжата с десетгодишен срок до падежа им се понижи с 4.3 базисни точки – до 1.673 процента.

И в Европа и бъдещата, и текущата икономическа картина е доста сива. Европейската комисия понижи очакванията си за растежа на еврозоната до 0.1% за 2013 г., при очакван спад от 0.4% през тази. Отделно от това различни данни за Германия показаха, че спадовете при износа, при производствените поръчки и индустриалното производство на страната ще са по-големи от очакваните. Заседанието на борда на ЕЦБ, на което не бяха взети някакви съществени решения, също не донесе повече сигурност за инвеститорите и те за пореден път потърсиха убежище в немските държавни облигации. Поредната доза засилено търсене на този пазар доведе до поскъпване на десетгодишните книжа до цени от 1012.68 евро за 1000 евро номинал – с 8.05 евро по-високи от нивата им отпреди седмица.

През това време играта на котка и мишка между ЕЦБ и Испания продължава. Иберийската страна показва явно нежелание да се включи в програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ. При това положение се очаква отлагане на исканата помощ поне до януари 2013 г., когато предстоят големи падежи на испански емисии. Въпреки поредното изказване на президента на ЕЦБ Марио Драги, че институцията е готова да започне изкупуване (на държавен дълг),испанското правителство засега се въздържа от допълнителните бюджетни ограничения, които приемането на помощта налага, докато доходностите по испанските ДЦК продължават да растат. Тези по книжата с десетгодишен матуритет се повишиха с 19.3 базисни точки – до 5.835 процента.

nbsp;

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.


Николай Ваньов,

брокер, Инвестбанк АД

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст