Да отличиш властелин на парите

Migration Image

В последните години финансовата стабилност остана последното нещо в България, с което държавниците и политиците могат основателно да се похвалят. И както обикновено става с подобен род хвалби, то се случва по-скоро въпреки, а не благодарение на хвалещите се…

Така или иначе в четвъртата година на финансово-икономическата криза вестник БАНКЕРЪ връчи за двадесети пореден път станалите традиционни награди Банкер на годината. Изборът обаче се оказа изключително труден, защото независимо от стабилността на банковия сектор като цяло повечето банки не можаха да отчетат забележим ръст по отношение на активите, на финансовите си резултати и на показателите си за ефективност. Затова, след дълги обсъждания и консултации, решихме да отсъдим по соломоновски, отличавайки банкери, които със своето усърдие, професионализъм и всеотдайност видимо допринесоха за развитието на банките през годините и заедно с това градят своята успешна кариера.

Празничният коктейл по случай награждаването, който се проведе на 4 декември в ресторант Скай Плаза с финансовата подкрепа на ВИП Секюритис, Транскарт и застрахователна компания Кардиф, както обикновено, събра елита на българските финансисти – банкери, застрахователи и шефове на инвестиционни, застрахователни, и осигурителни компании. По традиция сред гостите бяха управителят на БНБ Иван Искров, подуправителите Румен Симеонов, Калин Христов и Димитър Костов. Политическият елит бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-председателя на Народното събрание Менда Стоянова, министрите Лиляна Павлова и Томислав Дончев и от заместник-министъра на финансите Владислав Горанов.

Церемонията бе артистично дирижирана от водещия Богдан Томов, чието експресивно присъствие и сочен хумор създаде допълнителна динамика и настроение. Малко след 19.30 часа завесата бе вдигната с представянето на първия награден –

изпълнителния директор на Първа инвестиционна банка Васил Христов

Както отбеляза и водещият, макар и млад по възраст, за него тайни в кредитирането няма. А и да има някоя – пред него е времето. Какво по-добро от това зад днешните ти успехи да наднича бъдещето…

Васил Христов отговаря за кредитирането в ПИБ, която през годината постигна висок ръст по всички свои пазарни показатели. Активите й нараснаха с 11% – от 6.1 млрд. на 6.77 млрд. лв., като за цялата банкова система средното увеличение е 4 процента. Отпуснатите от нея кредити за граждани и фирми нараснаха с 8.5 на сто, а заемите, предоставени на граждани, със 7.4 процента. В същото време банките като цяло отчетоха намаление на потребителските и ипотечните си кредити. Заради приноса му в развитието на ПИБ вестник БАНКЕРЪ присъди наградата си за млад и перспективен мениджър Банкер на годината- 2012-а на Васил Христов. Тя му бе връчена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Имам честта да познавам Васил от доста години. Аз мисля, че за него банковият сектор е призвание. Той измина всички йерархични нива на системата и достигна до най-високото ниво. Поздравявам ръководството на банката за това, че се е доверило на младите хора. Защото вярвам, че те са бъдещето на България , развълнувано каза министър Павлова.

Васил Христов пък не пропусна да отбележи приноса на своите колеги и въпреки че наградата е лична, реши да я сподели с тях.

Приемам тази награда като оценка за добре свършена работа, както и за цялостно позитивно професионално отношение през годината. Искам да благодаря и да споделя тази награда с моите колеги, изпълнителните директори Димитър Костов и Светослав Молдовански, които бих помолил да се качат при мен на сцената и заедно да отнесем наградата, заяви Христов.

Втората по ред, но не и по значение награда отиде в ръцете на

главния изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова

nbsp;

Тя е банкер, пред когото отиващата си година постави немалко предизвикателства. От мениджър в един добре конструиран екип тя се озова като героя в популярната песен на Добри Чинтулов: Сам юнак на коня. Въпреки това работата на банката продължи без сътресения. Независимо от сложната ситуация на пазара тя успя да запази обема на активите си, които са около 6 млрд. лева. Отпуснатите от банката кредити пък нараснаха от 4.15 млрд. на 4.36 млрд. лв., а депозитите от граждани и фирми се увеличиха от 4.7 млрд. на 4.8 млрд. лева. В тон с европейските тенденции Петя Димитрова е и единствената дама, заемаща поста главен изпълнителен директор на банка с гръцки капитали.

За гласуваното доверие на акционерите вестник БАНКЕРЪ присъди на Петя Димитрова наградата си Банкер на годината за 2012-а. Тя й бе връчена от министъра по управлението на средствата от европейските фондове Томислав Дончев. Поздравявам вестник БАНКЕРЪ за ината да организира за поредна година тази церемония. Това е добре, защото показва, че има традиции в банковия сектор в България. Ние имаме нужда от лидери и ценностите на лидерството трябва да бъдат пазени, включително и в банковия сектор. Както знаете, умните хора стават банкери, а не чак толкова умните – политици. Благодаря за привилегията да връча наградата не само на един успешен мениджър, но и на една фина дама , обяви галантно министър Дончев.

Петя Димитрова пък не пропусна да отбележи приноса на вестника, който вече двадесет години организира единствените персонални награди, отличаващи най-добрите банкери в България. Наистина за мен тази година беше много трудна, следващата се очертава да е още по-трудна. Благодаря на вестник БАНКЕРЪ, че винаги е заставал зад нас и в добрите, и в най-трудните ни моменти. И продължава да прави това чудесно събитие, което ни събира. Аз мисля, че друго такова няма, заяви главният изпълнителен директор на Пощенска банка.

Третият приз бе даден на

един от най-награждаваните от вестник БАНКЕРЪ мениджъри

nbsp;

– главния изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) Момчил Андреев. Банката, която той управлява и в периоди на ръст, и в години на криза, е сред водещите на българския пазар. С активите си от 6.4 млрд. лв. тя твърдо заема четвъртото място по големина в банковия сектор. Клиентите й се доверяват не защото предлага най-високите лихви по депозитите и най-ниските лихви по кредитите, а заради стабилността на институцията и професионализма на нейния мениджмънт. А Момчил Андреев успя да открие и да договори иновативни решения за финансиране на различни проекти както за общините, така и за малките и средните предприятия.

За запазването на един от най-ценните активи на банката – доверието на клиентите, вестник БАНКЕРЪ удостои Момчил Андреев с приза си Банкер на годината за 2012-а. Той му бе връчен от кмета на София Йорданка Фандъкова. За мен е чест да връча наградата на г-н Андреев не само защото е добър банкер, а защото той и банката, която ръководи, участват много активно в проектите за социалноотговорен бизнес, за което ви благодаря. Искам лично да благодаря както на екипа на вестника, така и на всички вас, които се включихте в първия учреден в Столичната община Консултативен съвет по финанси. Благодаря ви за безрезервната помощ, която оказвате, за да се направят първите обсъждания за бюджета, каза кметът на София.

Момчил Андреев си спомни как за пръв път през 1996-а е получил наградата на вестник БАНКЕРЪ за млад и перспективен мениджър и колко много се е променило банкирането през следващите шестнадесет години:

Уважаема г-жо Георгиева, г-жо Фандъкова, господа министри, благодаря за тази награда. Благодаря на моите колеги, защото и в условията на криза нашите клиенти продължават да растат. От 2008-а насам сме получили доверието на нови 150 хил. клиенти, с гордост заяви Андреев .

Финалът на церемонията бе увенчан с наградата за ефективен мениджмънт, с която вестник БАНКЕРЪ удостои

главния изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова

Банката, която тя ръководи, продължава успешно да отстоява репутацията си на спестовната каса на народа. Независимо от кризата и силната конкуренция хората продължават да й доверяват парите си и да гледат на нея като на сигурно убежище. През 2012-а Банка ДСК се превърна в най-печелившата кредитна институция и даде пример за успешно и ефективно управление на финансовите активи в условия на криза. Точно по тази причина приза на вестник БАНКЕРЪ заслужено получи лидерът на мениджърския й екип Виолина Маринова. Тя получи статуетката, дело на скулптора Андрей Москов (вече от десетилетие той е автор на наградите на вестник БАНКЕРЪ), от ръцете на заместник-председателя на Народното събрание Менда Стоянова. За мен е удоволствие, че връчвам наградата, и два пъти по-голямо удоволствие, че я връчвам на тази прекрасна дама. Отличен мениджър, банкер номер едно за 2012 година, пазителката на спестяванията на обикновените хора, обяви Менда Стоянова.

Виолина Маринова заяви, че резултатите на банката се дължат на целия мениджърски екип и на всички нейни служители. На първо място обаче благодаря на нашите клиенти, защото без тях нямаше да ни има, подчерта Маринова.

Няма спор, че успешното банкиране, както всяко едно корпоративно управление, е въпрос най-вече на екипната работа на мениджмънта на една банка. Но пък едва ли някой ще оспори, че без добри лидери екип трудно се изгражда. Точно такива успешни лидери вестник БАНКЕРЪ излъчва и награждава.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст