Заложиха бомба в осигурителния бюджет

Дори невръстните деца осъзнаха

Козметично повишение на минималната пенсия с 9 лева, замразяване на майчинските под прага на бедността и 3.45-милиарден дефицит ще ни донесе бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2013 г., приет през седмицата от парламента на второ четене. Депутатите от управляващото мнозинство на ГЕРБ не пожелаха ожесточените дебати в пленарната зала да се предават директно по телевизията. И може би с основание. Дори незапознатите с тънкостите на осигуряването, безработицата и социалната ни система биха разбрали, че пред очите им се надува огромен розов балон. Който в най-скоро време може да се спука и да повлече държавата надолу.

На езика на цифрите приходите и трансферите в консолидирания бюджет на общественото осигуряване са 9.055 млрд. лв., а разходите и други плащания – 9.051 млрд. лева. По бюджета на Фонд Пенсии са заложени приходи и трансфери в размер на 5.82 млрд. лв., като почти цялата сума ще трябва да дойде от платени социални осигуровки. Разходите са 7.53 млрд. лв., като за пенсиите са предвидени 7.48 млрд. лева.

Според калкулациите на управляващите

в осигурителната ни система ще лъсне дефицит

от 3.45 млрд. лв., 2 млрд. лв. от които (липсващите пари за пенсии) ще бъде покрит с допълнителна субсидия от централния бюджет. Дали обаче тези сметки ще излязат, след като са правени на крайно оптимистичната база от 2.77 млн. социалноосигурени и ниво на безработица от 10.9 на сто? Към момента осигурените на пълен работен ден са около 1.93 млн., при 190 хил. самоосигуряващи се. Тоест, хората с пълен принос за пенсионната система не надхвърлят 2.22 млн. души. А по последните данни на Евростат безработицата към края на годината ще подгони 13 процента. За да се случи чудната приказка, бюджетно илюстрирана от финансовия министър Симеон Дянков и компания, ще трябва или да повторим икономическото чудо на Германия след Втората световна война, или да затънем в дългове.

Парламентарната опозиция в лицето на Коалиция за България предложи бюджетът на ДОО да бъде увеличен със 700 млн. лв., от които за пенсии да отидат 221 млн., а останалите да бъдат инвестирани в мерки срещу безработица и за подпомагане на майчинството. Управляващите обаче отхвърлиха искането. Мнозина от тях със сигурност съжаляват за това, но трябва да уважаваме партийния вот.

Гласувах против, защото предложението води до филм, който вече сме гледали – предизборно увеличение. Ние сме предвидили повишение на пенсиите през 2013-а, но то не застрашава финансовата стабилност, каза Димитър Главчев от ГЕРБ. Всъщност вярно е, че филма вече сме го гледали и той в никакъв случай не завършва с хепиенд.

Средната пенсия в началото на мандата на Тройната коалиция беше 164 лева, а в края му достигна 264 лева. До края на вашия мандат едва ли ще стане повече от 280 лева, контрира депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.

Мнозинството отложи за по-добри, предизборни времена и индексацията на пенсиите. Те ще се осъвременяват от 1 април 2013-а вместо от 1 януари, както искаше опозицията. Досега никой не е обяснил, защо индексирането на пенсиите ще стане чак през април. Сегашното правителство ще има възможността да плаща тези пенсии само един месец. Това е един от аргументите, с който ние наричаме този бюджет предизборен, коментира Хасан Адемов от ДПС. Според приетите ставки отпуснатите до 31 декември 2009-а пенсии ще нараснат с 9.8 на сто, излезлите между 1 януари и 31 декември 2010-а – с 8.8%, пенсиониралите се през 2011-а ще получат 5.7%, а тези през 2012-а – 2,2 на сто. Само за периода 2009-2012-а.

официалната инфлация надхвърля 10-те процента

nbsp;

и в този аспект увеличението не може да компенсира дори поскъпването на живота, на което властта три години не обръщаше никакво внимание.

За сметка на това депутатите бяха щедри към пенсионерите, кретащи с минималните 136 лв., като от Нова година до 1 април 2013-а те ще царуват с цели 145 лв. а после ще направят лъвски скок до 150-те лева. От опозицията отново заваляха критики и контрапредложения. Червената Мая Манолова поиска минималната пенсия да стане 270 лв., аргументирайки се с увеличаването на минимална заплата до 310 лева. Адемов настоя за 150 лв. от 1 януари, независимият Георги Терзийски бе за най-ниска пенсия от 300 лв. заради вдигнатия до 214 лв. праг на бедността. Павел Шопов от Атака качи мизата до 500 лева. Предложенията, естествено, не бяха приети.

Социалният министър Тотю Младенов изпя старата песен на нов глас. От първия ден правителството започнало реформа в пенсионната система, в резултат на нея масовите пенсии се увеличили с 9.8%, същото се случило и с минималната работна заплата, социалната пенсия за старост и максималния осигурителен доход. Мнозинството обаче се оказа неблагосклонно към идеята именно максималният доход да бъде облаган върху 3100 лв. вместо върху 2200 лв., а парите да отидат за пенсии и майчински. Вместо това бяха повишени минималните прагове за тютюнопроизводители, земеделци и самоосигуряващи се, които в тази криза съвсем не са цъфнали и вързали.

Управляващите проявиха инат и твърдо

отказаха да увеличат майчинските

независимо от доводите, че пари за това има. ДПС и БСП искаха в бюджета за Фонд Общо заболяване и майчинство да влязат само още 15 млн. лв., като Адемов посочи, че през първите 9 месеца на 2012-а фондът е спестил 24 млн. лева.

Не създаваме професия майка, а справедливост. Искането ни е символично за бюджета, отбеляза Емилия Масларова от Коалиция за България. Тя допълни, че е хубаво да има детски градини, но трябва да се мисли и за по-малките, както и да се вземат мерки за повишаване на сриващата се точно през последните три години раждаемост. Но от ГЕРБ, изглежда, са преценили, че 32-те хиляди работещи жени в майчинство са недостатъчно голям електорат и отново гласуваха против.

Оказа се, че и в бюджета на Фонд Безработица зее огромна дупка. В него ще влязат 189 млн. лв., а са необходими още 63 милиона. И то според очевидно занижените калкулации на кабинета. Въпреки тежкия и огромен натиск върху пазара на труда правим усилия да възстановим баланса, изтъкна по този повод министър Младенов. Приетият бюджет на общественото осигуряване обаче по-скоро е съшит с бели конци и далеч не е балансиран.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст