Гледаме Шенген от корупционното дъно

Migration Image

Международната неправителствена организация за борба с корупцията Трансперънси Интернешънъл даде в сряда (5 декември) нагледно обяснение защо държавата ни може би никога няма да се присъедини към мечтаната Шенгенска зона. Според традиционния доклад на организацията България е доста надолу в международния Индекс за възприятие на корупцията за 2012 година. Под нас е единствено Гърция, която е получила най-лошата оценка от всички членки на Европейския съюз (ЕС) в това подреждане.

Индексът за корупцията в държавния сектор, изготвян от Трансперънси Интернешънъл, ни отрежда 75-о място. Страната ни дели тази позиция с Либерия, Черна гора и Тунис, а пред нас са дори островите Сао Томе и Принсипи (разположени на запад от бреговете на Централна Африка).

Близо до нас – на 72 място, е Италия, друг член на Евросъюза. Според изследването обстановката в останалите й затруднени членки също се влошава. По тази причина организацията призова европейските и националните правителства да полагат повече усилия и да изпълняват обещанията си за борба с корупцията в области като обществените поръчки, финансирането на политическите партии и укриването на данъци. Резултатите от изследването трябва да служат като предупредителен сигнал за ЕС, който трябва да изисква повече информация и отговорност от своите членки, заяви при представянето на доклада Яна Митермайер от международната организация. Според нея слабите или неефективни съдебни системи, лошият одит на обществените услуги и удобните връзки между правителства и бизнес допринасят натурализацията на корупцията в част от европейските страни.

Ако има област, в която имаме устойчиво развитие, очевидно това е корупционната среда и практика. Според изследването на Трансперънси Интернешънъл България продължава да е устойчиво корумпирана държава. Индексът на възприятие на корупцията у нас е 41 – под средната стойност на скалата за оценяване, която се движи от 100 до 0. Водещи в класацията са Дания, Финландия и Нова Зеландия с индекс за възприятие на корупцията 90, а в дъното на таблицата са Афганистан, Северна Корея и Сомалия с индекс 8. Между новите държави членки на Европа Кипър е на първо място с индекс 66, а България на последно. За целия ЕС водеща е Дания, а последна – Гърция. Преди нея е само България.

Гърците и италианците със сигурност ще преглътнат горчивия хап. Оценката за България обаче ще ни заседне на гърлата, тъй като Гърция и Италия са част от Шенген, докато ние сме вперили очи във вратата на пространството и чакаме с нетърпение кога ще ни я отворят. При такива оценки шансът това да се случи скоро обаче е минимален.

Евросъюзът продължава да държи България и Румъния извън Шенгенското пространство заради опасения за висока корупция. Според последните проучвания през 2011 г. българите са участвали в близо 150 хиляди подкупа месечно, което е над нивото от 2010 година.

Класацията на Трансперънси Интернешънъл отговаря и на въпроса защо сегашният председател на ЕС Кипър се изметна за подкрепата за присъединяването ни към Шенген. Когато през юли тази година островът пое ротационното председателство, обяви, че подкрепя членството на България и Румъния в Шенген. Първоначално даже обяви, че този въпрос може да намери решение още през септември.

Опадалата септемврийска шума обаче вече се покри с декемврийски сняг, а ние продължаваме да зъзнем пред портите Шенгенски. Те бяха здраво заключени от същото кипърско председателство, което през лятото се кълнеше, че няма страшно. В началото на седмицата ръководството на ЕС потвърди, че обсъждането на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство отново е отложено. Както е известно, то трябваше да е точка от дневния ред на срещата на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от ЕС на 6 и 7 декември. Темата няма да се разглежда, защото Букурещ и София не са показали напредък в проблемните области, обяви кипърското председателство. След последното заседание на съвета не беше демонстриран значителен напредък, който позволява приемането на положително решение. През 2013 г. отново ще се обсъжда темата Шенген, заяви говорителят на кипърското председателство Никос Христодолидис.

Въпреки че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, няколко страни от общността са против приемането ни в зоната. Холандия не ни ще заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността. Към позицията на Ниската земя през лятото се присъедини Германия, Белгия също ни гледа с подозрение.

Холандия обяви, че ще изчака резултатите от доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния и едва тогава би могла да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенген. Докладът на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка за Румъния се очаква до края на годината.

Първоначално страната ни бе пощадена и ЕК даде знак, че за нас няма да се пише междинен доклад. Скандалите около назначенията в Конституционния съд и продължаващите трусове в съдебната система обаче предизвикаха тревога сред еврокомисарите, които ни предупредиха за възможен извънреден доклад.

Годишното изследване на Трансперънси Интернешънъл със сигурност ще бъде анализирано от еврокомисарите и най-вероятно ще сгъсти мрачните краски в прогнозата за бъдещото ни членство в Шенген. Въпреки че за една година сме се преместили от 86 позиция на 75-о място, определението, че България е устойчиво корумпирана, остава. И ще ни виси на шията като воденичен камък чак до следващия доклад за международния Индекс за възприятие на корупцията…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст