Озбърн наруши фискалните норми

Migration Image

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн понижи прогнозата на правителството за икономическия растеж на страната и обяви, че ограничаването на бюджетния дефицит ще отнеме повече време от планираното. В есенното си обръщение към парламента на 5 декември Озбърн посочи, че според предвижданията на Бюрото за бюджетна отговорност БВП на Острова ще се свие с 0.1% през тази година, вместо да постигне предвидения през март ръст с 0.8 процента. През 2013-а пък се очаква 1.2% икономически растеж вместо предишните 2 процента. В резултат се налага да се удължи с една година фискалната консолидация на страната и тя да се осъществи след финансовата 2017-2018-а. Озбърн отлага и началото на процеса за намаление на публичния дълг като процент от БВП за 2016-а, при все че бе планирано за 2015-а.

Английското финансово министерство прогнозира 2% икономически растеж през 2014-а, 2.3% през 2015-а и 2.7% през 2016-а. Публичният дълг ще достигне максималните 79.9% от БВП през 2015-2016-а и ще започне да намалява през следващите години. През финансовата 2017-2018-а се очаква бюджетен дефицит на стойност 1.6% от БВП. За да бъде стопен недостигът ще трябва да се удължи с още една година – до 2018-а, програмата за сурови съкращения на разходите.

Като потвърждение на опасенията за символичен растеж и дори за икономически спад през четвъртото тримесечие на тази година индексът, следящ активността в английския сектор на услугите, се е понижил до 50.2 пункта през ноември. Това е най-ниската му стойност от декември 2010-а и е на косъм над 50 точки, което е белег за растеж в бранша, попълващ 75% от БВП на страната.

Озбърн обяви поредица от мерки, целящи да стимулират стопанството на Обединеното кралство. Една от тях е понижение на корпоративния данък с още 1% – до 21% през 2014-а. За да се компенсират намалените приходи, ще се повиши данъкът върху банковите баланси – от сегашните 0.088 на 0.13% през януари 2013-а. Отменя се планираното за началото на следващата година повишение на митото на горивата с 3% на литър, за да не се свиват допълнително доходите на английските домакинства.

Английският финансов министър е предвидил и други мерки за пренасочване на данъчната тежест към по-богатите. Той намалява с 10 хил. англ. лири (до 40 хил. лири) годишния размер на освободените от данък пенсионни отчисления на най-високоплатените и редуцира от 1.5 на 1.25 млн. англ. лири общия им пожизнен пенсионен обем, който не подлежи на данъчно облагане. За да бъде системата за социално осигуряване честна към работещите, които плащат за нея, Озбърн ограничава до 1% ръста на осигуровките, които не са за пенсии с тригодишен срок на приложение на мярката. От това перо в хазната ще влизат по 3.7 млрд. англ. лири до 2015-а – 2016-а. Други 1 млрд. лири ще дойдат от по-ниското от инфлационното равнище увеличение на по-високите данъчни ставки на ДДС през следващите две години. Финансовият министър обещава да положи повече усилия за събиране на данъците от мултинационалните компании, с което се надява да увеличи с около 2 млрд. англ. лири годишно приходите, които се губят от заобикаляне на данъчното законодателство. От април 2013-а лицата, които се осигуряват сами, ще имат необлагаем доход от 9440 англ. лири.

Правителството ще намали с 5 млрд. англ. лири издръжката на министерствата. Парите ще отидат за нови училища, за пътища и научни разработки, което ще стимулира растежа. Единствено науката и здравеопазването няма да пострадат от спартанската секира.

Английските бизнес лидери са доволни от мерките на Озбърн за увеличение на разходите за инфраструктура, инвестиции и износ, но искат още по-радикални стъпки за насърчаване на дългосрочното благосъстояние на хората.

В отговор на заложените от финансовия министър още пет години на затягане на коланите паричният комитет на Бенк ъф Инглънд реши на 6 декември да не променя основната лихва на страната от сегашните рекордно ниски 0.5%, въпреки че годишната инфлация е 2.7% – над целевия таван от 2 процента. Английските централни банкери запазиха и действието на програмата за стимулиране на стопанството, предвиждаща покупки на ценни книжа до 375 млрд. англ. лири.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст