ЕЦБ очаква стопанска немощ

Migration Image

Европейската централна банка понижи предвижданията си за стопанството и за инфлацията в еврозоната, а нейният управител Марио Драги прогнозира, че икономическата слабост ще продължи да я мачка и през следващата година. С това той остави вратичка за нови лихвени понижения в общността. На редовното си съвещание на 6 декември управителният съвет на ЕЦБ реши да запази досегашната рекордно ниска лихва от 0.75%, а също да продължи поне до 9 юли 2013-а действието на политиката си за неограничено кредитиране на банките от еврорегиона чрез рефинансиране при поискване. Единствено президентът на Бундесбанк Йенс Видман е призовал да се мисли два пъти преди да се свалят лихвите и е гласувал против плана на Драги за покупка на държавни облигации на закъсали държави, известен като OMT. Мотивът на Видман е бил, че този подход е равносилен на печатането на пари за правителствено финансиране и крие рискове от помпане на инфлация.

ЕЦБ прогнозира, че БВП на еврозоната ще се понижи с 0% през тази година и с 0.3% през следващата, а през 2014-а ще има 1% растеж. Годишната инфлация през 2013-а ще е средно 1.6% срещу 1.9% през 2012-а и прогноза за 1.4% през 2014-а.

Икономическата активност в еврорегиона

е намаляла по-слабо, отколкото се очакваше през ноември, което увеличава надеждите, че стопанският спад на общността най-сетне е ударил дъното.

Общият индекс, следящ секторите на производството и на услугите, се е повишил от 45.7 пункта през октомври на 46.5 през миналия месец при очаквана стойност от 45.8 точки.

В Германия индексът има солиден ръст от 47.7 през октомври до 49.2 пункта сега. В Ирландия пък стойността му се е запазила стабилно на 56.1 точки заради повечето заявки за стоки и услуги. Най-тежко е положението във Франция, Испания и Италия, чиито компании са понесли удар от рязкото намаление на търсенето на тяхната продукция заради мерките за строги ограничения на разходите.

Финландия изпадна в рецесия

през третото тримесечие, защото кризата на държавния дълг на еврозоната понижава доверието на бизнеса и пресушава инвестициите.

БВП на най-северната страна от общността се е свил с 0.1% спрямо второто тримесечие, когато спадът е бил с 1.1 процента. На годишна база БВП е намалял с 1.2% в периода юли-септември. Инвестициите са били с 1.1% по-малко, отколкото през второто тримесечие, разходите в строителния сектор са намалели с 1.4%, а инвестициите в машини и съоръжения са паднали с 2.5 процента.

Финландският премиер Ирки Катайнен е заявил пред репортери на 6 декември, че икономическата ситуация в страната е много предизвикателна, но е обещал правителството му да продължи да провежда мерките за строги бюджетни икономии. Целта е бюджетният дефицит да се понижи до 1.2% от БВП през 2013-а срещу очаквани 1.7% за 2012-а.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2888.6 млн. евро (5649.5 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха едва 0.66% от купената и продадена валута.

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст