Безценното българско гражданство

Migration Image

Съмненията ни, че депутатите въобще не са наясно какво искаха да постигнат с приетите преди седмица поправки в Закона за насърчаване на инвестициите, засягащи получаването на право за пребиваване и българско гражданство от чужденци, се оказаха съвсем точни. С мотива да насърчат капиталовите вложения в страната народните ни избраници на практика опънаха бодлива тел за чуждестранните инвеститори. Но май така и не разбраха какво са направили или поне такова впечатление оставиха.

Дали в управляващата партия на някой му е светнала лампичката или президентът Росен Плевнелиев сам е осъзнал пародийната ситуация, за да наложи вето върху поправките, е без значение. Важното е, че се изясниха целите – българското гражданство трябва да се дава по-лесно и срещу по-скромни инвестиции. А че те ще се материализират при прегласуването на закона, съвсем не е сигурно.

Според президентската институция, освен че в гласуваните изменения имало противоречия, се създавали и излишни бариери, които нямало как да доведат до насърчаване на инвестициите. За такова прозрение не се изисква кой знае каква подготовка, но все пак е хубаво, че на Дондуков 2 са стигнали до него. Иначе имаше да чакаме някой чуждестранен бизнесмен да придобие 50% от българско търговско дружество срещу най-малко 4 млн. лв. и да разкрие 50 работни места, за да получи разрешение за постоянно пребиваване у нас. За сравнение според действащите от 2009-а разпоредби инвеститорите получаваха такова право срещу 1 млн. лв., но за изминалите четири години само 150 души са се възползвали от него.

Сега президентът Плевнелиев предлага коренно различна политика. В райони като София, където безработицата е под 10%, може да се отиде към 400 хил. или 300 хил. лв. и четири работни места. В Северозападна България обаче, където безработицата е огромна и икономическата перспектива за хората е минимална, трябва да се говори не за четири милиона лева и 50 работни места, а за не повече от 100 хил. лв. и три-четири работни места, твърди той. С тези суми бихме стояли доста по-добре и на фона на другите държави. Право на дългосрочно или постоянно пребиваване в Ирландия и Гърция се получава срещу 300 хил. евро, в Германия – 250 хил. евро и 5 работни места, а в Естония са необходими само 63 900 евро. Испания пък се кани да предлага разрешителни за пребиваване на чуждестранни граждани, които купят жилища на стойност над 160 хил. евро, докато Унгария дава гражданство на всеки, който купи държавни ценни книжа за поне 250 хил. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст