Найденов: Няма причини за поскъпване на хляба

Migration Image

Към днешна дата няма тенденции за каквото и да било поскъпване на хляба. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на Консултативния съвет по зърното, който се проведе в аграрното ведомство. Данните на Софийската стокова борса също показват, че от началото на декември пазарът в Европа се е стабилизирал, след като сривът на цените отвъд океана е спрял възходящото развитите на Европейския зърнен пазар.

От Националната служба по зърното отчетоха, че към момента страната ни разполага с близо 5 млн. т. зърно, които са напълно достатъчни както за вътрешно потребление, така и за износ. От тях пшеницата е 2 млн. т., като необходимото количество зърно за потребление до следващата реколта е 1 млн. т. Ечемикът е 216 хил.т., царевицата ndash; 1.4 млн.т., а слънчогледът ndash; 1 млн. тона.

Представените данни за засетите площи тази есен показват, че пшеницата е с 6.7% повече от миналата година, или над 11 млн. декара. Ечемикът също бележи ръст и е 1.81 млн. дка. Засятата рапица обаче е с 28% по-малко ndash; 1.78 млн. дка. Въпреки сухото време при сеитбата, състоянието на посевите е добро и се очаква успешното им презимуване, отбелязаха участниците в Съвета по зърното.

Консултативният съвет ще предложи на министъра на земеделието Мирослав Найденов фермерите да бъдат изключени от изискването да отчитат зареждането на гориво чрез фискално устройство и да свържат с НАП цистерните с гориво в земеделските стопанства. Искането е подкрепено от изследвания на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюза на земеделските кооператори и Асоциацията на земеделските производители. Министър Найденов пое ангажимент да внесе становището за изключване на земеделските стопани от чл.118 ал.7 от ЗДДС на заседание на Министерския съвет, като преди това то бъде подкрепено и с анализ от МЗХ. bdquo;Не трябва да тръгваме с презумпцията, че секторът, който тегли икономиката ни напред, прави нещо нередно. Огромната част от земеделските производители са коректни и ние трябва да ги улесняваме, а не обратнотоrdquo;, заяви още Найденов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст