Налагаме вето за преговори на Македония за членство в ЕС

Migration Image

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори с Македания на предстоящия в четвъртък Европейски съвет в Брюксел. Около това становище се обединиха днес президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, които обсъдиха темата по време на среща на bdquo;Дондуковrdquo; 2.

И двамата бяха категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и маркетинг-кампании, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония. За да се постигне напредък в тази посока България предлага на Скопия двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г. , да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на историческите факти.

Бойко Борисов е запознал президента с решението на ГЕРБ да не подкрепи номинацията на Галя Гугушева за член на Конституционния съд. Според министър-председателя прозрачните процедури имат своя ефект и няма да се допусне в Конституционния съд да влезе съдия, който не е с безупречна репутация. Бойко Борисов е информирал президента, че процедура за номиниране на конституционен съдия от парламентарната квота ще започне след Нова година.

По време на срещата президентът Росен Плевнелиев е запознал премиера с мотивите си да наложи вето върху Закона за инвестициите, които предстоят да бъдат публикувани до края на тази седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст