Парламентът окончателно забрани лова на кафявата мечка

Migration Image

Въвежда се пълна забраня за ловуване на кафявата мечка в страната. Това реши парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за лова и опазване на дивеча, внесени от Министерския съвет. Измененията са във връзка със задълженията на страната ни, произтичащи от директива на ЕС за опазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна.

С промените в норматива се премахва минималната квота за отстрел на мечки, която предвиждаше между 3 и 8% от общия брой на редките хищници в страната да могат да се отстрелват.

Като изключение от тази забрана се дава възможност министърът на земеделието и храните да издава разрешителни за отстрел на мечки в интерес на общественото здраве и безопасност, и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и други.

С приетите промени ще бъдат преодолени недостатъците на действащата до момента нормативна уредба, рефлектиращи върху ползването и опазването на кафява мечка и привеждането на Закона в съответствие с европейското законодателство.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст