Само 16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни

Migration Image

Само 16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни, когато врезе забраната за употреба на тютюневи изделия на обществени места. Това сочат данни от представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение, проведено между 30 ноември и 6 декември по метода на полустандартизираното face-to-face сред 1000 българи в 86 населени места.

Общо 42% от анкетираните посочват, че пушат. По-често това са мъже, хора на възраст между 30 и 49 години и роми. 46% от интервюираните твърдят, че никога не са пушили (главно жени и възрастни хора). В настоящото изследване 12% от респондентите се определят като бивши пушачи.

Други 69% от интервюираните пушачи преценяват, че сега пушат точно толкова, колкото и преди влизането в сила на забраната за тютюнопушене на обществени места. Общо 28% от пушачите посочват, че са намалили цигарите в резултат на забраната. Пушенето ограничават хора на възраст между 50 и 59 години, както и заможни респонденти. Когато са в заведение на закрито, половината от пушачите излизат навън, за да пушат. Други 15% се въздържат да пушат, докато са в заведението.

Данните показват, че след 1 юниnbsp; близо една пета от пушачите (18%) ходят по-рядко в заведения, а други 16% изобщо са спрели да посещават заведения. Столичаните, образованите респонденти и хората на средна възраст по-често от останалите спират да ходят в заведения. Тези данни показват, че имат известни основания твърденията на ресторантьорите и собствениците на заведения за спад в броя на клиентите им.

Само 11% от пушачите признават, че посещават заведения, в които се пуши въпреки забраната. Това твърдят млади жители на големите градове.

За 22% от пушачите забраната не е проблем, защото те така или иначе не ходят по заведения.

Общо 61% от участвалите в изследването бивши пушачи твърдят, че отказът им от тютюнопушене е в резултат на техен личен избор. Този отговор може да се тълкува и като стремеж за налагане на личния избор над принудата.

Общо 52% от бившите пушачи изтъкват здравословни причини като основание за отказа си от пушене, а 37% твърдят, че са оставили тютюна поради финансови причини (в този случай става дума за по-възрастни и бедни хора).

За 4% от бившите пушачи самата забрана е причина за отказ от цигарите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст