Майнъл банк ще изкупува дългове у нас

Migration Image

Австрийската Майнъл банк (Meinl Bank) влиза у нас с услуги, които никой не е предлагал досега – инвестиции в дялов капитал и инвестиционни продукти, свързани с недвижими имоти. Това казва Петер Вайцел, директор в банката за Източна Европа. Тя ще започне дейността си в България със свой офис в София. Тъй като финансовата институция има лиценз в Австрия, то за работа у нас й трябва само разрешение.

Очаква се дъщерния й клон да заработи през пролетта на 2013 г. след като получи разрешение. Тогава банката ще предлага и структурно финансиране, корпоративно банкиране и финансиране от своите инвестиционни фондове.

Стана ясно, че австрийската Майнъл банк се интересува от възможносттите за закупуване на банка у нас, за което са водени разговори в Българската народна банка. Беше споменато името на МКБ Юнионбанк, чийто собственик баварската банка Bayern LB има намерение да продаде активите си в България. Продължава обаче проучването и на други банкови активи.

Майнъл банк работи и на пазара за изкупуване и търговия с дългове, предимно държавни, но и частни, главно на затруднени компании. Така че България в това отношение е много интересна за тази дейност, особено във време на криза. От Майнъл банк имат намерение да заемат този сегмент от пазара. Проблемът с междуправителствените дългове не е само в България, но и в почти всички държави от бившия социалистически блок.

Вайцел е потвърдил интересът на банката да направи цесия на кубинския дълг към България, който надвишава 350 млн. долара.

Банката е направила предложение на финансовото министерство да изкупи за 40 млн. долара дълга на Украйна по Ямбургската спогодба за доставка на руски газ срещу строителство от български фирми. Тя не бе изпълнена изцяло, но по оценки на българското правителство имаме да си събираме 100 млн. долара.

Сред конкретни намерения на австрийската банка е да участва в оздравяването на веригата от хранителни магазини CBA, която управлява 170 търговски обекта в страната. През тази година тя предприе мерки за съкращаване на бройката им. Предвижда се и придобиване на месопреработвателно предприятие с финансови трудности.

Председателят на борда на директорите на Майнъл банк Петер Вайцил обяви, че всякакви проблемни активи в България ndash; и държавни, и частни, ще са във фокуса на финансовата институция.

Около 80% от клиенти на Майнъл банк в последните години са от Руската федерация. С това се обяснява и желанието на банката на влезе в България. Банката открива своето седалище в сградата на бившето руско посолство на ул. Московска.

Атанас Кънчев и Милен Керемедчиев са двамата изпълняващи директори на финансовата институция у нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст