Щатите изпращат оптимистични сигнали

Migration Image

Брутният продукт на САЩ е нараснал с 3.1% през третото тримесечие, показва публикуваната на 20 декември трета оценка на щатското министерство на търговията. Това е най-високият му ръст от две години насам и е доста над предишната оценка от миналия месец – за 2.7 процента. Основен принос за добрия резултат има първият за последните три години подем на разходите на федералните и на щатските власти, по-високото потребление, отбелязано от домакинствата, и по-малкият дефицит на търговската сметка.

Експерти предупреждават, че щатската администрация трудно би удържала тази скорост на растеж и през четвъртото тримесечие на 2012-а, защото световното търсене се охлажда, а компаниите ограничават разноските си и наемането на персонал в очакване на данъчните увеличения и орязването на държавните разходи.

Дефицитът по текущата сметка на страната се е понижил през третото тримесечие до 107.5 млрд. щ. долара срещу 118.1 млрд. долара през второто. Търговският недостиг се е свил от 185.7 на 173.9 млрд. долара през същия период. Делът на текущата сметка от БВП е спаднал от 3% през второто тримесечие до 2.7% през третото.

Индивидуалното потребление е нараснало с 1.6% годишно в периода юли-септември срещу 1.4% през предишните три месеца. Покупките на щатските домакинства имат 1.12% принос за растежа през третото тримесечие. Правителствените разходи пък са участвали с 0.04% в БВП за същия период.

Инфлацията е под контрол – годишното увеличение на разходите за индивидуално потребление, без хранителните и енергията, е 1.1 процента.

Жилищният сектор на страната продължава да изпраща обнадеждаващи новини. Индексът, отчитащ оценките на жилищните строители за условията в бранша, се е повишил с два пункта – до 47 през декември. Това е осмо поред месечно увеличение на показателя, който бързо доближава вододела от 50 точки. Всички стойности над него означават, че повечето строители описват условията за бизнес по-скоро като добри, отколкото като лоши.

Разрешителните за строеж, които са индикатор за бъдещата активност в сектора, са скочили с 3.6% годишно през ноември, до най-високия им брой от юли 2008-а досега.

Новите жилищни строежи обаче са намалели с 3% през ноември след 5.3% ръст през октомври и 12.4% скок през септември. Следователно въпреки ноемврийското намаление средният ръст в сектора през трите месеца – от началото на септември до края на ноември, е най-висок след периода юни-август 2008-а.

Жилищните препродажби са нараснали с 5.4% през ноември, а броят на съществуващите готови жилища за продан е бил 2.03 млн. – най-нисък от 2001-а досега. Средната продажна цена се е повишила с 2.1% в сравнение с октомври и с 10.1% на годишна база – втори пореден месец на двуцифрен растеж. По оценка на експерти това са много силни данни, които показват, че жилищният сектор, от който тръгна световната финансова криза, все по-уверено се превръща в двигател на щатския икономически растеж.

И другите свързани със строителния бранш дейности също са в подем. Индексът, отчитащ активността на архитектурните компании, се е повишил от 52.8 пункта през октомври на 53.2 през миналия месец и е най-висок от ноември 2007-а насам.

Цените на дървения материал са скочили с 37% от началото на 2012-а – повече от която и да било суровина, включена в индекса на Стандард енд Пуърс GSCI Spot Index, който следи котировките на 24 борсови стоки.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст