Външно министерство кани наблюдатели за ядрения референдум

Migration Image

Министерство на външните работи е поканило Бюрото за демократични избори и права на човека на ОССЕ, Парламентарната асамблея на ОССЕ и държавите-участнички да изпратят, ако желаят, свои наблюдатели в насрочения за 27 януари ядрен референдум.

При проявено желание от тези институции, както и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, МВнР ще предложи на Централната избирателна комисия регистрирането им като наблюдатели на предстоящото всенародно допитване.

Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина, ще могат да подават заявления за това в задграничните ни представителства и по време на празничните дни. В посолствата и консулствата ще бъдат организирани специални пощенски кутии или дежурства на хора от мисиите, обясниха от дипломатическото ни ведомство.

Срокът за подаване на заявления за гласуване зад граница изтича на 1 януари 2013 година. За образуване на избирателна секция трябва да има поне 20 подадени валидни заявления за гласуване в даденото населено място. Цялата информация за гласуването зад граница на националния референдум, както и формуляр на заявлението за гласуване в чужбина, може да се намери на интернет страницата на външното министерство.

На предстоящия референдум българите в чужбина ще могат да упражнят своя вот само в посолствата и консулствата на страната. В заявлението гласоподавателят посочва собствено, бащино и фамилно име по паспорт, единен граждански номер, адрес на пребиваване в съответната държава, постоянен адрес в България както и населено място, в което желае да гласува. Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и подадено по един от следните начини: лично до посолството или консулството по пощата с пощенско клеймо до 1 януари 2013 г. или по е-мейл в PDF или TIFF формат. Образец на заявлението както и адресите на българските мисии в чужбина могат да бъдат намерени на сайта на министерството.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст