Смях през сълзи

Migration Image

Прелиствайки завещаното от велики творци от предходните епохи, случва се да ни загложди въпросът дали тези гении наистина са мислили, че написаното от тях ще прелети през времето и ще осветява пътя на бъдещите поколения. Колкото по-четем обаче, все по-силно започваме да вярваме, че те наистина са осъзнавали непреходната сила на словото, способна да го пренесе през вековете.

Едва ли съществува наш съвременник, който да не е съгласен например с мисълта на гениалния поет романтик Йохан Волфганг фон Гьоте, че нищо не разкрива характера на човека така, както това, на което се смее. Единственото, за което не е помислил поетът, е, че ще дойде ден, когато хората ще се смеят все по-малко. Едно изследване на британското издание Дейли експрес например разкрива такъв тъжен факт – англичаните днес се смеят много по-малко, отколкото преди 60 години, въпреки че жизненият им стандарт се е повишил съществено.

Например през 50-те години на миналия век възрастният англичанин се е смеел средно 18 минути дневно. Хората от третата възраст на Острова днес се смеят не повече от шест минути на ден, сочи изследването. Авторите на проучването установили, че сега английските баби и дядовци се смеят средно 7.2 пъти дневно, докато препоръчителният минимум за добро здраве и настроение според експертите е те да се кикотят поне по 15 пъти. Изследването сочи, че най-зле са жителите на Норич, които намират повод за смях 5.4 пъти дневно. На този фон направо са за завиждане обитателите на Лийдс, които падат от смях 8.7 пъти на ден.

Най-впечатляващият факт от проучването е, че две трети от участвалите в допитването британци са признали, че изпитват отчаяна нужда от повече радост в живота си.

Наистина, живи да ги ожали човек тези британци. При високия им стандарт на живота да не намират повод за смях – това си е проблем за нацията. Що се отнася до нас, българите, никой не може да каже по колко пъти на ден си падаме от смях и какво ни е разсмяло. Навярно по тази причина не е формулиран такъв народопсихологически проблем, какъвто имат британците. Още повече че държавното ни управление полага всекидневни грижи хората да се скъсват от смях. В тази връзка трябва да отчетем активността на премиера Бойко Борисов, на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков и на още трима-четирима министри, но най-вече на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Последният му бисер например е следният: Винаги когато говоря с партньорите, казвам операциите да се реализират в чужбина. Всичко е ясно, нали?

Очевидно изброените отговорни люде, както и по-голямата част от т.нар. политически елит на държавата заслужено могат да станат обект на разследване на науката, призвана да изучава и обяснява този феномен смях. Тя се нарича гелотология. Благодарение на този клон на научното познание например разбираме, че здравият кикот може да доведе до силни мускулни спазми, което е вредно. Не е зле да имаме предвид този факт, когато слушаме какви ги говорят нашите политици.

Водени от убедеността в правотата на Гьотевото наблюдение, екипът на Параграф 22 се опита да състави една психологическа картинка на българите, които все още се смеят. За база ни послужиха карикатурите на художника на редакцията Любо Гиздов, които той направи по важни теми от дейността на силовите ведомства и съда. Оказа се, че най-често в хумористичната лупа на художника са попадали все страховити теми – например за повсеместното подслушване, за опитите на МВР да се крие зад статистиката, за провала на реформите в съдебната система, за срама, който всички ние берем пред Европа заради нескопосаната работа на МВР, на прокуратурата и съда. Нарекохме този феномен Смях през сълзи, защото с тъга разбираме, че сме обречени да се смеем. Да му мислят англичаните…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст