В новия брой 7 на вестник БАНКЕРЪ четете:

Migration Image

Те продадоха България на монополите!

Ако беше жив днес Капитан Петко войвода, сигурно щеше да вдигне знаме, на което да пише: Те продадоха България на монополите. Кои са те ли? С кого да започнем по-напред? Може би с Иван Костов или със Симеон Сакскобургготски, вкупом с министрите му Лидия Шулева и Милко Ковачев. А може би със Сергей Станишев, Румен Овчаров и Петър Димитров. От ГЕРБ също няма какво да се правят днес на ощипани моми. Защо и как се стигна до сегашното положение с цените на тока, четете само в новия брой на вестник БАНКЕРЪ.

nbsp;

Финансист №1 ни заблуждава

Финансовият министър Симеон Дянков за пореден път умишлено бърка срокове и отговорници, както друг път се е случвало да греши със сумите. В петък, 8 февруари, по време на парламентарния контрол той категорично заяви, че финансовото министерство никога не е обещавало, че ще изплати парите на земеделците през януари. По думите на Дянков през февруари пък са заложени средствата за инфраструктура и затова тогава също не може да бъде платено на зърнопроизводителите.

БАНКЕРЪ веднага потърси Националната асоциация на зърнопроизводителите и им предаде запис на изявлението. Оттам ни изпратиха копия от документите, които уличават Дянков в опит да заблуди обществото. Още по темата – във в. БАНКЕРЪ.

nbsp;

Мъгляви схеми изсмукват парите за иновации

Звучи абстрактно, но си представете как с ракетен двигател се забиват укрепителни пилоти в свлачищни или земетръсни зони. Тази на пръв поглед проста, но в действителност революционна идея е реализирана от д-р инж. Петър Бодуров. Проектът му е защитен с три патента, един от които издаден в Германия, а през 2011-а печели и сребърен медал на Международното изложение за изобретения в Женева. Чуждестранните експерти са убедени в ползата от тази разработка, но проблемът на инж. Бодуров е как да убеди българските. Защо и как нашенските институции отказват да финансират проекта, ще научите от страниците на ‘БАНКЕРЪ.

nbsp;

Маскират корупцията в държавните търгове

Над един милиард лева потъват всяка година в различните корупционни схеми при провеждането на обществените поръчки. За толкова поне признава самата държавна администрация в докладите от проверките на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. А че загубените, или по-точно разпределените към правилните хора пари са много повече, е вън от съмнение. Колкото и да не ни се вярва, Центърът за превенция и противодействие на корупцията БОРКОР обяви преди дни, че е намерил лек за порочните практики при провеждането на публичните търгове. Ще има ли ефект от него обаче, вижте в новия брой на вестника.

nbsp;

Безочието на очните лечители

Безочието явно е пуснало трайни корени в българските очни клиники и отделения. През месец август 2010 г. депутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева се забърка едновременно в два скандала и бе принудена от премиера Бойко Борисов да подаде оставката си като заместник-председател на здравната и на социалната комисия в Народното събрание. Две години по-късно злоупотребите със служебно положение, конфликтите на интереси и нерегламентираните практики, клонящи към източване на средства от здравната каса, влизат в арсенала и на заменилата Алексиева като шеф на очната клиника на Александровска болница – доц. Ива Петкова. Още по темата четете само в БАНКЕРЪ.

nbsp;

Университетите карат по капли

Въпреки обещанията за нов закон за висшето образование университетите си остават с актуалния от 1995-а, върху който през годините бяха пришити над 40 редакции. Лошото е, че това старо палто е на път съвсем да се прокъса. Планираните пари за вузовете в държавния бюджет са 663.9 млн. лв. и с тях трябва да се осигури издръжката на обучението, да се отделят пари за социално-битови разходи на студентите и докторантите, да се ремонтират сгради и общежития. Магията е абсолютно невъзможна, след като нормативът за издръжка на студент вече четвърта година е замразен на 693 лв., а до 2009-а бе 963 лева. Средствата намаляват, разходите и инфлацията растат, студентите се топят. Как оцеляват университтите ни ще разберете във вестник БАНКЕРЪ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст