Кой какво държи

Много форуми бяха посветени на цифровиза-цията

Близо половината от радиочестотния спектър у нас все още се ползва за нуждите на отбраната и сигурността. До неотдавна военното министерство искаше 300 млн. лв., за да освободи честотите за ползване и от други предприятия. Държавата обаче не разполага с тези пари, а и според някои експерти сумата е доста по-малка – 80 млн. лева. Така или иначе отбранителното министерство ще трябва да освободи честотите в следващите две години.

Друга част се ползва от националните ефирни телевизии – БНТ, bTVи Нова телевизия. А третата е предоставена за ползване на НУРТС Диджитъл и Фърст Диджитъл (за обществения мултиплекс). Двете компании спечелиха конкурсите, обявени от Комисията за регулиране на съобщенията през 2009-а и 2010 година. Но тези конкурси не минаха без проблеми. Загубилите се жалваха в съда. А един от кандидатите – дружество Ди Ви Би Ти, стигна дори до Брюксел и срещу България бе образувана наказателна процедура. Което не е прецедент. Такава процедура е имало срещу Германия, а в момента тече срещу Белгия.

Междувременно нашата страна се съобрази с неформалните изисквания на Европейската комисия – до конкурсите да бъдат допускани и чуждестранни телевизионни оператори и да се предвиди провеждането на още един конкурс за седми мултиплекс. Променено беше и законодателството. С тези изменения в Закона за електронните съобщения бе поставена крайна дата за изключване на аналоговата ефирна телевизия – 1 септември 2013 година. Министерският съвет прие и план за отделните етапи и срокове на този процес. В същия план е предвиден и новият конкурс за седмия мултиплекс.

В последна сметка цифровизацията е неизбежна. Тя има три основни предимства – ефективно се използва ограничен ресурс, дава се достъп на потребителите до повече безплатни програми, осигурява се конкуренция на другите начини за достъп до телевизия – кабел и сателит. Затова и международните организации, занимаващи се с радиосъобщения, задължават европейските държави да приключат с прехода от аналогова към цифрова телевизия до юни 2012-а.

В Европейския съюз са останали само три държави – България, Румъния и Гърция, в които телевизионният ефир все още не е цифровизиран.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст