Партиите топят разликите

Migration Image

Социолозите от Галъп и Медиана оповестиха в петък (15 февруари), че разликата в подкрепата за ГЕРБ и за БСП съвсем се е стопила. Според първата агенция управляващите все още имат лека преднина – 22.6 към 22.1%, а според данните на втората левицата излиза напред с повече от 3 процента. Проучванията са направени по поръчка на вестниците Преса и Труд.

Изследователите от Галъптвърдят още, че доверието към Бойко Борисов и Сергей Станишев се е изравнило и е 29% и за двамата. Рейтингът на премиера спрямо януари обаче спада, докато на социалиста се е увеличил. Според Медиана пък за месец и половина гласоподавателите на ГЕРБ са намалели с 3 процента.

Представителите на управляващата партия отказаха да коментират проучванията. А Димчо Михалевски от Коалиция за България заяви пред БАНКЕРЪ, че хората са разбрали, че управлението се е провалилои по отношение на джобовете им, и по отношение на цялостните перспективи на страната.

На фона на поредицата събития в последните два месеца, които разтърсиха управлението и страната – от несебърския Дюнигейт, през нападението над Ахмед Доган и скандала във фонд Научни изследвания до високите сметки за ток и протестите след тях,данните на двете агенции звучат логично. И все пак ще бъде доста прибързано, ако на Позитано почнат да си хвърлят шапките от радост. Най-малкото защото когато управляваха те, пет месеца преди изборите рейтингът им беше много по-лош от този на ГЕРБ в момента.

Според последното проучване на Алфа Рисърчот януари управляващите водят пред БСП с малко над 2% – 20.9 към 18.5 процента.

Не може да не се отчете и друга особеност – собствениците и на Галъп,и на Медиана често критикуват в публичното пространство правителството на ГЕРБ. Разбира се, може да се твърди, че това им отношение е повлияло върху обективността на изследванията. И все пак – Медиана традиционно отчита по-голяма подкрепа за БСП в сравнение с останалите агенции. Единият от съдружниците в Галъп – Андрей Райчев, пък открито признава, че е с леви убеждения. Той и съдружникът му Кънчо Стойчев са автори на книгата Какво се случи, издадена за първи път през 2004 г., в която се развиваше тезата, че преходът е свършил.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст