Сорос отново направи милиард

Джордж Сорос

Прочутият спекулант Джордж Сорос е спечелил почти 1 млрд. щ. долара от ноември 2012-а досега от сделки, в които е заложил на обезценка на японската йена, твърди добре информиран източник, пожелал анонимност. Обект на фамилната компания на милиардера Сорос фънд мениджмънт в случая е японската йена, благодарение на която тя успя да постигне 10% доходност през 2012-а и 5% от началото на 2013-а насам. От фонда на Сорос обаче все още не са потвърдили официално информацията, разпространена на 13 февруари от Уолстрийт джърнъл.

Йената се е обезценила със 17% спрямо щатския долар от началото на четвъртото тримесечие на 2012-а, което е най-слабият й финансов резултат за сходен период от 1985-а досега.

Японската валута пропадна, а акциите на местните компании скочиха, след като японският премиер Шиндзо Абе притисна Бенк ъф Джъпен да въведе допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. БВП на страната се е свил през четвъртото тримесечие неочаквано с 0.4% на годишна база, след като през третото отбеляза 3.8% спад, съобщи на 14 февруари правителството на Япония.

Основните виновници за слабите резултати са износът, който има 0.2% принос за спада, и бизнес инвестициите, които са намалели с 2.6% спрямо третото тримесечие на 2012-а. Поради това 0.4-процентният ръст на вътрешното потребление, чиито принос в БВП е 50%, не е успял да компенсира спада. Този резултат укрепва позициите на Абе да иска повече монетарни стимули за стопанството.

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст