Слаба търговия натиска БФБ

Migration Image

Поради големия зрителски интерес БФБ-София поднови прожекциите на филма Губещите отвръщат на удара. Независимо от рекордните приходи през януари, зрителите не показват признаци на изтощение и продължават да образуват опашки за билети пред касите. Еуфорията през последните седмици често предизвикваше спекула с ценните хартийки, вдигаща цените им до нови рекорди, независимо от периодичните промоции, които имаха за цел да дисциплинарат по-нетърпеливите купувачи. Почитателите на киното обаче останаха слепи за класическите заглавия в афиша, независимо че те предлагат далеч по-добър актьорски състав и режисура. Салоните с техните прожекции си остават полупразни, а малцината зрители се радваха на все по-ниски цени на билетите, най-вече заради ширещата се тенденция да бъдат заменяни евтино срещу мечтания пропуск за хита на сезона.

Ако оставим настрана сравненията с поредния блокбастър, най-силно поевтинелите през миналата година акции наистина се радват на небивал интерес. След като повечето от тях регистрираха спадове от 30, 40, 50 и повече процента през 2012-а, печалбата им през последните два месеца едва успява да компенсира инвеститорите за слабите резултати през времето, което са прекарали в очакване тенденцията да се обърне. А то бе доста дълго и болезнено, особено на фона на силно представящите се имотни и дивидентни акции през миналата година. Усещането да притежаваш акции, които не носят никакъв текущ доход (а няма да носят и в обозримо бъдеще) и чиято цена се понижава почти всеки ден, е в състояние да обезкуражи и най-големите оптимисти на пазара. Дори най-ревностните им акционери вероятно са се поддали на емоцията да продават след постоянния едногодишен спад. И след като продавачите изведнъж са станали малцинство, е последвало първото рязко поскъпване. То от своя страна бързо е върнало на пазара все още съжаляващите за продажбата си доскорошни инвеститори, увличайки в играта нови и нови участници.

Това обаче едва ли обяснява всичко, което видяхме през последните два месеца. Ръстът при дружествата от групата на Химимпорт дълго време бе изолирано явление, което някои свързват с интереса на голям чуждестранен инвеститор към българския пазар, а други – просто с факта, че са били доста разпродадени. Лично аз се съмнявам, че тепърва стъпващ на местния пазар инвеститор ще направи първата си инвестиция в двете българските банки с най-нарисувани финансови отчети. Още по-малко би сторил това с книжа на Зърнени храни, която се оказа въздух под налягане и загуби 90% от приходите си преди година. Но, кой знае – понякога събитията така се преплитат, че става трудно да се различи кое е причина и кое следствие.

Оправдано или не, поскъпването на някои от споменатите акции, заедно с неоценимата помощ на Булгартабак холдинг, доведе до силен ръст за SOFIX през последната седмица. Атаката на ключовото нива от 400 пункта бе още в понеделник, а четири дни по-късно индексът вече имаше стойност от 409.34 пункта, или седмичен ръст от 2.66 на сто. Основната част от него обаче се дължи на тютюневия холдинг, чиито акции вече се разменят по 100 лв., което еръст от 7.53% за последните пет дни и 28.21% от началото на годината.

През седмицата бе регистрирана и нова емисия акции на БФБ. След като наскоро стана публично дружество, Тексим банк АД вече предлага на хилядите си дребни акционери възможност да излязат от своята инвестиция чрез сделка на регулиран пазар. Някои дори вече направиха това, след като още в първия ден бяха сключени сделки за няколкостотин акции на цена от 5 лева. По този начин банка с общо активи от 126 млн. лв. бе оценена на 140 млн. лв., или повече от четири пъти над стойността на собствения капитал. Подобно безумие е смущаващо най-вече с лекотата, с която бе постигнато, но за сметка на това е нищо в сравнение с Оловно-цинков комплекс например, който все още се оценява на близо половин милион лева, независимо че няма никакви активи, а още по-малко собствен капитал.

В така описаната оптимистично-нереалистична картина единствените черни краски бяха около публичните комунални компании в лицето на ЧЕЗ и Енерго-Про. Силно популисткият вече дебат за декемврийските сметки за ток с основание уплаши някои инвеститори и те побързаха да се освободят от акции, генериращи високо напрежение.


Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД Юг Маркет фонд мениджмънт АД

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст