Добрев: Гражданска квота при избора на членове на ДКЕВР

Migration Image

Ангажираме се половината от представителите, излъчени от групата на ГЕРБ за членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, да са от гражданска квота. Това обеща министърът на икономиката Делян Добрев на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика, на която се обсъждат писаните bdquo;на кракldquo; четири промени в Закона за енергетиката, касаещи дейността на ДКЕВР и начина, по който се избира нейното ръководство.

Опозицията обаче реши да бойкотира заседанието. Според депутата от БСП и ексминистър на енергетиката Румен Овчаров днешното заседание било чист камуфлаж. bdquo;Скъпият ток е резултат от некомпетентната политика на правителствотоnbsp;на ГЕРБ. Ние в bdquo;Бойкоспасяващи и bdquo;ГЕРБоспавяващи действия няма да участвамеldquo;, изтъкна Овчаров.

И ДПС отказа да участва в заседанието с мотива, че партията ще се включи в разговори и преговори,nbsp;само когато правителството и Бойко Борисов подаде оставка.

Депутатите от bdquo;Атакаldquo; също напуснаха заседаниетоnbsp;заедно с колегите си от БСП и ДПС. Според Мартин Димитров от Синята коалиция пък работата на комисията е да приеме най-доброто законодателство. Затова един подобен бойкот няма да реши проблемите и да отговори на очакванията на недоволните хора.

Иначе предложението на ГЕРБ е изборът на целия състав на енергийния регулатор да става с две трети от депутатските гласове. bdquo;Половината от номинираните ще са от гражданска квота, но не сме съгласни представител на работодателите да участва в регулатора, т.е. тези, които се ползват от цените, да участват в определянето на ценитеrdquo;. Това заяви председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Той призова и неправителствените организации да номинират свои представители за членове на ДКЕВР.

От Синята коалиция заявиха, че предложението за избор на ДКЕВР с гласовете на две трети от гласовете на депутатите може да бъде атакувано в Конституционния съд, тъй като в Конституцията изрично е посочено кога може да има такъв вид избор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст