Първата кинопрожекция у нас е в Русе

Migration Image

На 27 февруари през 1897 г. в Русе е направена първата кинопрожекция у нас, наблюдавана от 200 зрители.

Това е станало в заведението на Марин Чолаков в Русе. Собственик на кинематографическата машина и организатор на събитието бил Георги Кузмич. Той прожектирал филм, който показвал посрещането на цар Николай в Париж, един от парижките площади и движещ се влак.

Месец по-късно, на 22 март, била организирана и първата прожекция в София.

Кинематографията (от гръцки: kinesis (движение) и graphos (запис)) или киното е вид изкуство, възникнало в края на 19 век. Така се оказва, че по онова време България е една от първите страни, в което е показано новото изкуство.

Първият филм се нарича Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време и трае около една минута. Прожектира се за първи път на 21 март 1895 г. пред заседанието на дружеството за подпомагане на националната промишленост. През лятото и есента на същата година Луи Люмиер успява да заснеме още няколко 17-метрови, почти едноминутни сюжета с единствената цел да онагледи по подходящ начин възможностите на изобретението си.

С подобна цел братята организират и първата платена публична прожекция, на която присъстват около 40 души, срещу чист доход от 33 франка. Тя се състои на 28 декември 1895 г. в сутерена на парижкото Гранд Кафе и се приема за първата публична прожекция.

Първите филми са неми тъй като няма технология, която да позволява синхронизиране на звук и картина. По-късно е използвана музика, за да се предадат емоциите на актьорите.

За братята Люмиер кинематографът е само едно интересно техническо изобретение. Неговите създатели не са предполагали, че откритието им може да бъде експлоатирано, че някога то ще се превърне в могъщо средство за забавление, информация и формиране на общественото съзнание и ухажваната от милиони почитатели на киното.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст