Последният ден на папа Бенедикт XVI

Migration Image

В последният си ден като глава на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI ще се срещне с кардиналите и служители на Ватикана. Довечера точно в 20 ч. местно време той официално ще абдикира и ще предаде временно управлението на кардинал Тарцисио Бертоне. Новият понтифект ще бъде избрана от кардиналите през следващия месец.

В прощалната си реч, изнесена вчера, Бенедикт намекна за вътрешни борби във Ватикана. Близо 150 000 души се събраха на площада Свети Петър, за да чуят последните слова на 85-годишния Райцингер.

Бенедикт XVI шокира целият свят като обяви своето решение за оттегляне на 11 февруари тази година. В мотивите си той посочи, че силите на духа и тялото му са отслабнали и не може да изпълнява повече задълженията си, в този бързопроменящ се свят.

По време на неговото папство църквата бе арена на редица скандали, свързани със сексуално насилие от свещеници и изтичане на секретна информация за корупция сред духовенството.

Бенедикт XVI ще се усамоти в манастир във Ватикана и ще може да предлага съвети на своя наследник, но няма да се може да се намесва в неговото папство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст