Министрите на Борисов потрошиха 149 млн. лева

Министерският съвет начело с Бойко Борисов е надскочил два пъти одобрения му бюджет през 2012-а.

Здраво харчене е паднало през последната година от управлението на правителството на Бойко Борисов. Направо като за последно. Министерският съвет е разходвал над 149 млн. лв. при одобрени от парламента едва 67.4 млн. лева. С други думи, на Дондуков 1 тихомълком са увеличили разноските си за 2012-а над два пъти от планираното. По-интересното е, че огромният скок на кабинета в оставка отвъд финансовите рамки, които са одобрени със закон, се е случил през последното тримесечие. Тогава били уточнени (както официално се води раздуването на бюджета) 50 млн. лв. допълнително. А похарчените за този период пари са близо 67 млн. лв. – толкова, колкото би трябвало да стигнат за цялата 2012-а.

Колко високо са вдигнали оборотите министрите се вижда и от Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Ако през октомври 2012-а различни дейности са платени с 11 570 230 лв., сумата за декември надхвърля 50.38 млн. лева. Само в последния работен ден на годината са наредени плащания за 26 360 496 лв., което си е истински рекорд.

Големият въпрос обаче е

къде са отишли всички тези пари?

nbsp;

Близо 150 млн. лв. за 12 месеца са си сериозно предизвикателство дори за институция с 3098 служители. Впрочем само за заплати на въпросните чиновници са дадени 45.33 млн. лева. Сумата е с 2.83 млн. лв. над одобрената в държавния бюджет. При това увеличението не е заради допълнително наети лица, дори напротив – средногодишните щатни бройки са заложени на 3235, а в действителност работещите са били със 137 по-малко. Разковничето е в бонусите – т. нар. допълнителни материални стимули и други възнаграждения и плащания на персонала. По първото перо са предвидени едва 816 хил. лв., но след уточненията на бюджета са платени 3.86 млн. лв., а по второто – 4.13 млн. лв., при планирани в началото на 2012-а 3.4 млн. лева. Пък после било криза и нямало пари…

За издръжка на самия Министерски съвет и подчинените му структури и програми първоначално са били отпуснати 14 млн. лв., като по-късно сумата набъбва на над 40 млн., а окончателните харчове са заковани на 39 373 130 лева. Обяснението за този преразход са отпуснатите през декември около 13 млн. лв. на правителствената болница Лозенец, но има и друго. Около 3 млн. лв. непредвидени разходи са отишли за Превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Още 2 млн. лв. за заплати и придобиване на материални активи за БОРКОР също не са били заложени, нищо че създаването на въпросната структура е било добре известно.

С над 7 млн. лв. нараства и издръжката на

работещите в програма Администрация

към кабинета. Какво точно се крие зад тези плащания – от отчетите не става съвсем ясно. Но несъмнено те включват харчовете за самолетни билети, компютърна техника, почистване и други. За полетите например са платени 600 хил. лв. на фирмата Елит Травел Интернешънъл. Нейните собственици – Анелия и Маргарита Бачийски, обслужваха правителството и преди това, като за услугите си през 2010-а получиха 800 хил. лева. Дружеството им е спечелило още близо 40 конкурса на държавните ведомства през последните пет години. Не по-малко интересен е и договорът с Маестро парк за доставка и аранжировка на цветя, зеленина, букети, венци, кошници и поддръжка на декоративната растителност и зелените площи в сградата на Министерския съвет и комплекс Бояна. Той е подписан на 17 април 2012-а, но никъде не се посочва точната сума, която е платена на фирмата.

Добре известно е обаче, че Кооперация Панда е взела 322 698 хил. лв. за годишната поддръжка на трите черно-бели копирни машини Konica. Знаят се и разходите за нови компютри на служителите – общо 358 хил. лева. Тях са си ги поделили три фирми – Лирекс БГ, Интелинет България и Стемо. Отделно, за интернет връзка на Спектър нет са броени 123 300 лева.

За застраховки пък са отишли 110 хил. лева. Почти цялата сума е взела Лев Инс, като само 587 лв. (за полици на преносими компютри) успява да отхапе Евроинс. В случая

има една любопитна подробност

– полиците на Министерския съвет за 2013-а са били подписани точно в деня, когато Бойко Борисов подаде оставка като премиер (20 февруари). Този път всички договори са с ОЗК Застраховане, а общата им стойност е 60 хил. лева.

Не може да пропуснем и борсовата сделка за доставка на газьол за отопление за 246 хил. лв., спечелена от Сакса ООД – един от най-големите дистрибутори на горива у нас, макар и неизвестен за широката публика. Дружеството е собственост на Атанас и Светозар Димови и от сайта му може да се установи, че работи с ОМВ България, ЕКО България, Шел България и Ромпетрол България. А дни преди Коледа със София газ е договорена и доставката на природен газ за Комплекс Бояна. Договорът е за 356 784 лв. без ДДС.

Най-голямо разминаване Министерският съвет прави при т. нар. администрирани разходни параграфи. За тях в бюджета на институцията са заложени 4.4 млн. лв., но след допълнителните уточнения парите нарастват до 50 милиона. Основната причина са отпуснатите 34.8 млн. лв. за плащането на лицензите на Майкрософт.

Подобни разноски изобщо не са предвидени

в бюджета, сякаш управниците не са знаели, че ще им се наложи да ги правят. А и това не са единствените харчове без предварително одобрен бюджет. По тази схема са платени 1.4 млн. лв. за програми за временна заетост, 2 млн. лв. за отстраняване на щети от бедствия и аварии и за превантивни дейности, 360 хил. лв. за разработване на областни стратегии за развитие…

Пари са давани и за някои начинания, съхраняващи историческата памет на българите като 64-ия национален туристически поход По пътя на Ботевата чета. За неговото организиране извън плановете са платени 135 хил. лева. За честванията на 100-годишнината от Балканската война са отпуснати други 105 хил. лева. И докато финансирането на такива събития може да се обясни с недоглеждане, заради което те не са попаднали в бюджета, и с липсата на други спонсори, недоумение будят дадените 2.36 млн. лв. за текуща издръжка и поддържане на граничните контролно-пропускателни пунктове. Логично е подобни дейности да са за сметка на бюджета на митниците или на гранична полиция, но в случая минават през бюджета на Министерския съвет.

Една добра причина за корекция на финансовата рамка безспорно е подпомагането на пострадалите при наводненията в община Харманли през февруари 2012-а. След всичките уточнения и доуточнения за целта са предвидени… 9000 лева. Още по-абсурдното е, че от тях са похарчени само 8424 лева. Очевидно не всичко зависи от каузата! За заплати може да се харчи дори над допълнително отпуснатите пари, но помощта за пострадалите е нещо друго – важното е да е обещана! Да не говорим, че размерът на сумата е позорно смешен.

По всичко личи, че и през тази година

разходите ще надскочат разчетите

Позволените харчове за 2013-а са леко завишени – до 72.6 милиона лева. Но за предстоящите избори не са заложени пари, а те обикновено излизат около 15-20 млн. лева. Средствата за болница Лозенец също са критично малко (12 млн. лв.) и по всяка вероятност пак ще се наложи додаване.

За заплати на персонала този път са предвидени малко повече пари – 44.8 млн. лв., но е важно да се отбележи, че броят на служителите също е завишен – до 3275. С други думи, явно правителството се е канело да назначи поне още 200 човека в администрацията си. Ако сега това не стане, останалите чиновници ще си поделят заделената за възнаграждения сума, което всъщност може и да е причината за изкуственото раздуване на щата.

nbsp;

nbsp;

Постъпленията

Собствените приходи на Министерския съвет според одобрения бюджет за 2012-а трябва да са в размер на 15.6 млн. лева. След корекции обаче те са завишени на 17.6 милиона. В последна сметка към 31 декември 2012-а постъпленията на правителството са едва 14.4 млн. лева. Основната част от парите, които то генерира, идват от имотите му. За миналата годината по това перо са постъпили 9.45 млн. лева.

Предвидените приходи за 20013-а са 16 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст