Местан: Искаме по един международен наблюдател във всеки избирателен район

Migration Image

С откраднат вот може да се задържиш на власт, но рано или късно народното недоволство ще те изяде. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, след като се срещна с представители на междинната мисия на ОССЕ, на която са обсъждали наблюдението на предстоящите парламентарни избори на 12 май.
С лъжливи обещания можеш да дойдеш на власт, но не можеш да съхраниш властта, посочи още Местан.
От ДПС категорично настояват за международно наблюдение на изборите, както и за това във всеки избирателен район да има по един представител на мисията.
Според Местан времетраенето на мисията също трябва да бъде разширено на 6 седмици ndash; да започне преди изборния ден и да приключи няколко дни след него.
bdquo;ОССЕ трябва да наблюдават внимателно движението на изборните книжа от секционните избирателни комисии към РИК-овете, както и броенето на бюлетините и отчитането на резултатите в първичните протоколиldquo;, изтъкна още лидерът на ДПС. Мотивите за исканията си хората на Ахмед Доган обясниха с начина, по който са били проведени президентските и местните избори през 2011 година.
Лютви Местан продължи с нападките срещу шефа на bdquo;Информационно обслужванеldquo; проф. Михаил Константинов, което звено отговаря за преброяването на изборните резултати. Според него е абсолютно недопустимо професорът да прави политически изказвания от държавната позиция, която заема.
По думите на лидера на ДПС контролът в bdquo;Информационно обслужванеldquo; трябва да бъде поверен на граждански организации, тъй като в звеното нямало място за политически ангажирани лица. Той призова да се наблюдава внимателно дали държавни служители няма да използват властта, за да упражняват натиск върху избирателите и да реализират партийните си цели.
Очаква се междинната мисия на ОССЕ да излезе с доклад, в който да обяви становището си дали ще изпълни исканията на политическите партии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст