През 1854 г. е основана Републиканската партия в САЩ

Migration Image

На 20 март през 1854 г. в САЩ е основана Републиканската партия (на английски: Republican Party). Тя е една от двете основни политически партии (заедно с Демократическата партия) в САЩ. Политическата платформа на партията отразява американския консерватизъм в американския политически спектър и се смята за център-дясно, в противоположност на Демократите от център-ляво.

Републиканската партия е създадена на основата на коалиции от промишлено-търговската буржоазия от североизточните щати и други социални слоеве, борещи се за ликвидиране на политическата власт на робовладелската олигархия от Юга. Борбата между Републиканската партия и Демократическата партия отразява противоречията между развиващия се на Север капитал и робовладелската система на Юга.

Централният клуб на Националния комитет на партията се намира във Вашингтон. Републиканската партия е член на Международния демократичен съюз. Символ на републиканците е слонът, намек за мощта и силата им.

Джордж Уокър Буш (George Walker Bush, роден на 6 юли 1946 г.) е последният (43-и) президент на САЩ от републиканската партия. Неговият първи мандат започва на 20 януари 2001 г., а след това спечели и втори вот и управлява страната до 20 януари 2009-а. Преди това е бил губернатор на Тексас от 1995 до 2000 година.

На 10 и 11 юни 2007 година Джордж Буш прави официално посещение в България. Така той става вторият американски президент след Бил Клинтън, който посети държавата ни.

През 2009 г. той предаде поста на демократа Барак Обама.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст