Български вложители държат 100 млн. евро в кипърски банки

Migration Image

Близо 100 милиона евро са депозитите на български юридически и физически лица в кипърски банки. Това сочи статистика на Европейската централна банка, цитирана от Ройтерс. В тази сума не влизат депозити на българските банките, уточнява ЕЦБ.

В трезорите на острова се съхраняват общо 107.8 млрд. евро, като от тях 38.2 млрд. евро са на банки, а 69.6 млрд. евро са на юридически и физически лица. Само кипърските вложители държат 56.6 млрд. евро.

ЕЦБ не огласи депозитите в Кипър на държави извън Европейския съюз. Това обаче направи рейтингова агенция Мудис, според която края на 2012 г. депозити на руски банки в кипърски възлизат на 9 млрд. евро от общо 12.8 млрд. евро вложения на банки, базирани в държави извън Еевропейския съюз. Руските корпоративни депозити на острова възлизат на близо 15 млрд. евро.

Днес продължават преговорите на кипърския финансов министър Михалис Сарис в Москва, след като в сряда не бе постигнато споразумение за оказване на нова финансова помощ. Никозия обсъжда с Кремъл кредит в замяна на дялове в кипърските банки и в кипърските газови находища, съобщи Сарис.

В същото време на острова не отхвърлят възможността за договорка с европейските кредитори – еврозоната, ЕЦБ и МВФ.

Депозитите на чуждестранните вложители ще бъдат напълно защитени. Това декларира заместник-председателят на Централната банка Евдокимос Ксенофонтос след среща с президента Никос Анастасиадис. Той бе оптимист, че сегашната ситуация може да се поправи. Ние можем да го сторим. Тройката ще трябва да го приеме. Ние трябва да бъдем готови да направим жертви, и това се отнася и за кипърските банкови клиенти. Но ние не можем да сторим това на чуждестранните инвеститори, които са ни поверили парите си. Това би било кражбаrdquo;, заяви Евдокимос.

В същото време стана ясно, че правителство има План Б за събиране на нужните средства, за да може страната да получи международния спасителен пакет в размер на 10 млрд. евро, предаде Асошиейтед прес. Резервният вариянт включва руската помощ и въвеждане на по-нисък данък върху банковите депозити. Планът ще бъде престване тази сутрин пред основните политически сили в Кипър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст