Плевнелиев: Дунав мост 2 ще даде възможност мостът при Русе да бъде основно ремонтиран

Migration Image

Дунав мост 2 ще даде възможност мостът при Русе да бъде основно ремонтиран за първи път. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с министъра на транспорта Кристиян Кръстев се запознаха на място със състоянието на съоръжението, както и с предприетите мерки за ограничаване на риска от наводнение след повишаването на нивото на реката в участъка при дунавския град. За по-малко от две денонощия нарушението на трафика по Дунав мост е било ликвидирано, а до един месец и чрез въвеждане на временна организация на движението причините за компрометирането на участъка ще бъдат окончателно отстранени.

До този момент на 60-годишното съоръжение не е правен основен ремонт, тъй като няма друга алтернатива за трафика, затова пускът на Дунав мост 2 ще даде възможност то да бъде основно рехабилитирано. Президентът информира, че вече са направени тестове на новия мост при Видин-Калафат и се очаква в средата на май строителните дейности там да приключат, а след това официално да започне и експлоатацията на съоръжението.

През последните дни се наблюдава спад на водите на река Дунав при Русе, отчетоха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Президентът Росен Плевнелиев беше запознат и с тежкото състояние на съоръженията на bdquo;Напоителни системиldquo; на територията на общината, които се считат за една от причините за повишения риск от наводнения. За поддръжка на дигите също няма целево финансиране, тъй като те се стопанисват от собствениците им, допълни кметът на Русе Пламен Стоилов.

Скоростният път Русе-Свиленград ще бъде обект на публично-частно партньорство, а инвестиционен интерес вече е заявен от страна на Китай и Катар, посочи Росен Плевнелиев. Той се надява, че по-широк кръг от инвеститори ще заявят стратегически интерес от реализацията на проекта и че още през пролетта на 2014 година може да бъде стартирана тръжната процедура за избор на партньор за строителството и експлоатацията на цялото трасе на скоростния път. Според президента целият проект може да бъде реализиран за 4 или 5 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст