Савина: От днес столичните фонтани ще радват гражданите

Migration Image

bdquo;Съоръженията са почистени, извършена е профилактика на помпите и дюзите, направени са необходимите ел.-замервания и всичките 10 фонтана, стопанисвани от Столичната община, са в готовност да заработятrdquo;. Това заяви зам.-кметът Ирина Савина по повод пускането на софийските фонтани днес. Два от тях – този пред Народния театър bdquo;Иван Вазовrdquo; и на площад bdquo;Банскиrdquo;, бяха изцяло ремонтирани през 2012 година. И двата фонтана бяха напълно реконструираниndash; поставена им бе нова хидроизолация, подменени бяха системите за фонтаниране, нагнетателните помпи, дюзите, ел.-захранването и облицовъчните плочи. Монтирана бе контролно-измервателна система, която да следи нивото във водния басейн и автоматично да допълва необходимото количество, както и автоматично да изключва помпите при достигане на ниско ниво. Изградено бе и ефектно осветление с безопасно напрежение от 24 волта.

bdquo;Столичани успяха да се насладят на ефектно осветената водна архитектура на фонтана пред Народния театър през последните топли вечери на миналата година. Сега с новия си облик ще ги радва и фонтана на площад bdquo;Банскиrdquo;, който въвеждаме в експлоатация за първи път след реконструкцията му. Освен подобренията в естетичния вид, които са видни за всички, очакваме с извършените ремонтни дейности да постигнем и значително намаляване на месечните разходи за вода на съоръжениятаrdquo;, коментира още Савина.

Тази година няма да заработят единствено четирите каскади и фонтана в подлеза на Националния дворец на културата, тъй като предстои да бъдат ремонтирани. Реконструкцията им ще бъде извършена като част от проект за възстановяване и обновяване на парковото пространство на НДК, с който Столичната община кандидатства за финансиране по ОП bdquo;Регионално развитиеldquo;. В момента проектът е в процес на оценка и очаква одобрение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст