Трезор

Migration Image

Около 4.44 млрд. лв. е фискалният резерв на правителството в БНБ към 5 април. Само за една седмица той се е увеличил с над 600 млн. лв., което се дължи на парите, преведени от Европейската комисия.

nbsp;

До 17 април ще стане ясно дали Пощенска банка ще успее да получи 16.31 млн. лв. от продажбата на голям имот в София. Той е собственост на компанията Грийн Инвест, която е ползвала кредити за закупуването му както от Пощенска банка, така и от Юробанк И Еф Джи Прайвит Банк Люксембург. Седмица по-късно ще се проведе търг в Пловдив, на който съдия-изпълнител ще продава недостроена офис сграда, отново ипотекирана в полза на Пощенска банка. Тя е собственост на длъжника Кристи Билд ЕООД, а първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е 14.67 млн. лева.

nbsp;

Вземанията на компаниите, които се занимават с кредитиране, за една година са се свили с близо 90 млн. лв., показват последните данни на Централната банка. Това се дължи най-вече на намаляването на заемите за домакинствата, чийто общ размер за една година се е понижил от 1.6 млрд. до 1.4 млрд. лева.

nbsp;

Банка Пиреос България и Национален Гаранционен Фонд, който е част от групата на Българска банка за развитие, подписаха споразумение за гарантиране на кредити по проекти, одобрени от европейската Програма за развитие на селските райони. Гаранцията ще покрива до 80% от риска по предоставяните заеми.

nbsp;

Европейските антимонополни регулатори са отворили формална процедура по разследване срещу международния оператор с дебитни и кредитни карти Мастеркарт. Тя трябва да установи дали Мастеркарт не ползва незаконни антиконкурентни практики по отношение на таксите, които събира за разплащания с карти, носещи нейния бранд.

nbsp;

Преговорите между Украйна и Международния валутен фонд за отпускане на повече от 15 млрд. долара финансова помощ се провалиха, се посочва в съобщение на МВФ. Следващият кръг от разговори между правителството на Киев и МВФ ще продължи по време на традиционната пролетна среща на Фонда и Световната банка във Вашингтон в края на следващата седмица. Закъснението обаче може да причини неприятности за финансово затруднената бивша съветска република.

nbsp;

Прекалено ниските лихвени проценти на централните банки на еврозоната , САЩ, Япония и Великобритания са изиграли стабилизираща роля за финансовите сектори, но могат да създадат проблеми в други сфери на икономиката. Това предупреждава МВФ в последния си доклад за финансова стабилност. Опасенията са, че ниските лихви на централните банки създават предпоставки за по-висока инфлация.

nbsp;

Около 65 000 лв. на ден е получавал човекът, който е декларирал пред Националната агенция за приходите най-висок доход от 2012 година. Според подадената от него декларация по трудови и граждански договори за 2012-а той е спечелил общо 14.3 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст