ЕЦБ на прицел

ЕЦБ под обсада.

Финансовата столица на Германия – Франкфурт – където е и централата на Европейската централна банка, очаква над 30 хил. демонстранти, които ще проведат четиридневни протестни действия срещу начина, по който европейските лидери управляват кризата на държавния дълг. Активистите са изградили лагер в близост до палатите на търговския панаир в западната част на града. Инициатор на блокадите е международната група Blockupy. Най-мощната акция бе планирана за 31 май, за да затрудни видимо обичайната работа на ЕЦБ и на другите актьори от кризисния режим, обявиха официално на интернет страницата си организаторите от Blockupy. В телефонно интервю за агенция Блумбърг на 28 май говорителката на Blockupy Frankfurt – Ани Дийселман , пояснява, че ЕЦБ е най-очевидният символ на кризата. Тя допълва, че всички участници в протестите са срещу тройката (бел. ред. – международните кредитори от Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ) недемократичните режими, които управляват кризата, не в интерес на хората, а за печалба.

Според управителя на ЕЦБ Марио Драги обаче именно спешните мерки, предприети от централните банкери в подкрепа на стопанството на еврозоната, са допринесли за успокояване на финансовите пазари и за започналия процес на укрепване на икономиките на общността. Поредно доказателство за твърденията му е отчетеният ръст на доверието в икономическата перспектива на еврорегиона.

nbsp;

Индексът, който следи нагласите на бизнеса и на домакинствата от еврозоната, се е повишил от 88.6 пункта през април на 89.4 през май въпреки упоритото присъствие на рецесията и през първото тримесечие на 2013-а, когато бе отчетен 0.2% спад на БВП. Икономисти очакват

рецесията да приключи през второто тримесечие

Надеждите им се подхранват от повишения износ от еврозоната през март и от увеличението на търговския излишък на региона до 18.7 млрд. евро.

В Германия индексът на бизнес климата отбеляза ръст през май, противно на прогнозите на икономисти той да се задържи без промяна в сравнение с априлската си стойност. Очаква се и увеличение на индикатора, следящ нагласите на германските домакинства, през юни. По оценка на Бундесбанк , въпреки че рискове от кризата на държавния дълг във валутната общност не са отпаднали, най-голямото европейско стопанство ще набере скорост през текущото тримесечие.

Рецесията в Испания отстъпва в резултат на стабилизирането на вътрешното потребление, съобщи статистическата служба на страната на 30 май. БВП през първото тримесечие на 2013-а се е понижил с 0.5% спрямо последните три месеца на 2012-а, точно колкото беше първата оценка, публикувана на 30 април.

ОИСР е умерен оптимист

за световния икономически ред.

Организацията, която съветва правителствата на своите 34-страни членки за икономическата им политика, очаква 1.2% увеличение на глобалния БВП през тази година и 2.3% през следващата. САЩ и Япония ще продължат да изпреварват еврозоната по растеж, като щатският ще е 1.9% през 2013-а и 2.8% през 2014-а, а японският – съответно 1.6 и 1.4 процента. Експертите на ОИСР прогнозират, че стопанството на еврорегиона ще се свие с 0.6% през тази година и ще има 1.1% растеж през следващата.

Главният икономист на международната организация Пиер Карло Падоан заяви на 29 май, когато бе публикувана поредната шестмесечна икономическа прогноза на ОИСР, че растящата безработица в общността на еврото е най-спешното за решаване предизвикателство. Той коментира още, че държавите с търговски излишъци от региона, каквато е Германия, трябва да повишат трудовите възнаграждения. Всъщност това е и една от препоръките на Европейската комисия към Германия в огласените също на 29 май оценки на държавните бюджети на страните членки на Европейския съюз и предложените мерки към всяка от тях.

ОИСР пък препоръча на ЕЦБ да обмисли възможността за въвеждане на

отрицателни лихви по банковите депозити

в еврозоната, за да я върне към растеж. Тази идея не се хареса на члена на изпълнителния борд на банката и управителен директор на Банк дьо Франс Кристиян Нойе, който не е убеден, че подобен много деликатен от техническа гледна точка подход ще помогне за съживяване на стопанството. По този начин на практика Нойе подкрепи германския си колега Йорг Асмусен, който заяви в началото на седмицата в Берлин, че не гледа с добро око на тази идея.

В момента Дания е единствената държава в Европа с отрицателни лихви по депозитите. Централната банка на страната ги поддържа под нулата от юли 2012-а, за да ограничи притока на капитали и да удържи фиксирания курс на датската крона към еврото.

У нас

междубанковият валутен пазар през първите три дни от седмицата не беше особено оживен. Средният дневен валутен оборот достигна 2135 млн. евро (4176 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст