Сърбия под натиск да ревизира бюджета

Младжан Динкич

Правителството на Сърбия ще положи усилия да преразгледа бюджета си за 2013-а до края на юни, заяви пред парламента финансовият министър Младжан Динкич по време на дебатите за поправки в данъчните закони. Те трябва да гарантират икономии в размер на 1% от БВП. Тези спестявания обаче няма да са достатъчни, за да задържат като цяло неутрална фискалната политика на страната за тази година, смятат експерти от МВФ, от сръбския Фискален съвет и от Сръбската централна банка. Те предупреждават, че ако не се проведат реформи, чрез които да бъдат икономисани средства в размер на 2% от БВП, недостигът през 2013-а ще надхвърли 8%, а публичният дълг ще изскочи над 65% от БВП.

Фискалният съвет – тричленна структура, избрана от сръбския парламент да контролира изпълнението на данъчната политика на кабинета, алармира за реална заплаха от дългова криза, ако не бъдат предприети своевременни мерки, които да свалят бюджетния дефицит до 4.5% от БВП през тази година и до 3% през следващата. Министър Динкич признава, че положението е тежко, но не е нито драматично, нито катастрофално. Той черпи оптимизъм от отличната ликвидност на бюджета и от наличните по сметките на правителството авоари, еквивалентни на 1.3 млрд. евро.

Бюджетният недостиг на Сърбия е набъбнал до 76 млрд. динара (886 млн. щ. долара) към края на април, което е 62% от предвидения таван за 2013-а. Динкич обяснява по-високия размер с лошо планираното увеличение на корпоративните данъци и със слабата събираемост на ДДС, която е резултат от разрастването на сенчестата икономика. Правителството трябва да плати и други 30 млрд. динара за обслужване на стари задължения.

МВФ и Фискалният съвет настояват кабинетът да намали заплатите в публичния сектор и пенсиите като част от бъдещия средносрочен план за фискална консолидация. Вицепремиерът Йован Къркобабич, който е лидер на Партията на пенсионерите, обаче изключва каквото и да било намаление на пенсионните плащания, докато той е член на правителството.

Анализаторът от международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс Ана Йелеткович предупреди на 28 май, че е налице сериозен риск за понижение на кредитната оценка на Сърбия, ако Белград не съкрати разходите и не стимулира ръста на износа, за да намали дефицита по текущата си сметка. В момента рейтингът на страната е ВВ- с отрицателна перспектива.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст