Китайци оглеждат индустриалните зони

Migration Image

Китайски компании могат да участват в изграждането на автомагистрала Черно море, на карго летище в Стара Загора и в модернизацията на пристанищата във Варна и Бургас. Това са само част от отправените предложения към тях по време на провелия се през седмицата в Пловдив съвместен форум за инвестиции и туризъм Discover and Invest in Bulgaria. В събитието участваха 250 български и над 120 азиатски фирми.

Според китайските инвеститори индустриалните зони в България са отлична възможност да стъпят на европейския пазар. Българският бизнес пък търси реализация на Изток в областта на туризма, търговията с храни, инженеринговата дейност, каростроенето и желае да привлече финанси за реализацията на перспективни проекти в машиностроенето и металургията.

Няколко компании от Китай вече са стъпили в зоните около Пловдив. Там работят представителствата на държавно-частната China Volant Industry и световният лидер в електрониката Huawei. От опита ни в работата с китайските партньори знаем, че те са предпазливи бизнесмени, отбеляза председателят на съвета на директорите на Сиенит Холдинг Пламен Панчев. Холдингът е изградил индустриалните зони Тракия, Марица, Раковски и Куклен.

Като резултат от бизнес срещата се очаква изграждането на мултифункционална икономическа зона за китайски инвеститори. Намеренията са годишният й стокооборот да достигне 10 млрд. евро след три до пет години от нейното създаване. В Града под тепетата ще бъде открит и логистичен карго център за големите азиатски фирми и завод за производство и преработка на гъби. Пак там ще бъде изграден и най-големият на Стария континент китайски център за стоки. Пловдив е със стратегическо географско разположение, което автоматично го превръща в портал на азиатските компании към Европа, изтъкна икономическият съветник на китайския посланик Дза Чу Джан.

Китайски фирми търсят и селскостопански стоки като царевица, плодове и зеленчуци, вина, кисело мляко и етерични масла. Интерес проявяват и към съвместни проекти в сферата на транспорта, логистиката, възобновяеми енергийни източници, туроператорска дейност, машиностроене, производство на автомобили, както и към закупуването на земеделски земи за отглеждането на гъби, фураж и трюфели.

Обсъжда се и възможността за откриването на директна авиовръзка между България и Китай. Идеята е София да стане трансферно летище и изходна база на азиатските туристи към Европа.

Все още обаче пред китайските бизнесмени има сериозни административни пречки, свързани с издаването на визи за пребиваване у нас. Сега те могат да се получават единствено в два града – Пекин и Шанхай. България издава една виза за около 7 работни дни, обясни Божидара Сърчаджиева от Министерството на външните работи. Но се обсъждал вариантът да се направят визови центрове и да се аутсорсва работата по издаването на визите на частни фирми.

Нашата страна е привлекателна за чуждестранните компании заради ниските корпоративни данъци, стабилния валутен борд, добрия кредитен рейтинг, ниските цени на земята и евтината работна ръка, както заяви председателят на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

Според посланика на Китайската народна република Гуо Йеджоу интересът към България нараства с увеличаването на българския износ към неговата страна, който само за една година е нараснал с цели 83 на сто. Размерът на китайските инвестиции у нас също продължава да върви нагоре и през 2012-а възлиза на 104 млн. долара. В бъдеще българските бизнесмени ще могат да заложат и на обявената неотдавна от китайското правителство кредитна линия в размер на 10 млрд. евро за насърчаване на местните инвестиции в Централна и Източна Европа.

За подобряването на двустранните отношения говори и създаденото в Шанхай неделно училище по български език. То работи едва от няколко седмици и досега в него са записани около 15 деца.

Българо-китайският форум ще се провежда всяка година, като през 2014-а ще ни посетят представителите на над 40 водещи компании от Китай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст