Оптимизъм движи борсата нагоре

Migration Image

Изборът на ново правителство, макар и съпроводен с неизменните следизборни политически драми, даде дългоочаквания силен тласък на бичитенастроения на БФБ-София. Независимо че новият кабинете номиниран и подкрепен от лява партия, инвеститорите явно предпочетоха наличието на кабинет пред хаоса, управленския вакуум и насрочването на евентуално нови парламентарни избори.

Най-старият и представителен борсов индекс – SOFIX, набъбнас бодряшките 3.66% до нов двугодишен връх от над 430 пункта. Почти всички сини чиповедопринесоха за позитивната развръзка, като най-силно в зелена територия се разменяха книжата на Каолин, Булгартабак холдинг, Индустриален холдинг България и по-ликвидните публични банки. При Каолин поскъпването беше повече от логично с оглед на оповестената информация, че сделката за мажоритарния пакет акции ще е на цена от 4.16 лв. за дял. Веднага след публикуване на съобщението книжата на добивната компания се изстреляханагоре с близо 10% до нивата над 4-4.10 лв. за акция. При тютюневия холдинг търговията беше замряла през по-голямата част от изминалата седмица. След публикуване на консолидирания му отчет за първото тримесечие търговията с книжата му се насочи към нивата от 106 лв. за акция, или с 6% над стартовите равнища. От цифрите личи силно подобрение на печалбата на холдинга с 11 млн. лв. спрямо миналата година до 21.3 млн. лева. Ще припомня, че акционерите на Булгартабак ще получат по 9.46 лв. брутен дивидент, като последният ден, в който можеше да се закупят акции с право на получаването му, беше 31 май.

При Адванс Терафонд срокът, с който акциите се търгуваха с право на дивидент от 0.493 лв., изтече на 29 май и съвсем логично книжата на дружеството отстъпиха с близо 14% до около 2.17-2.25 лв. за дял. В позитивна територия се разменяха книжата на Индустриален холдинг България. Акциите на бившия приватизационен фонд поскъпнаха с близо 5% до около 0.78 лв. за брой, като до голяма степен получиха подкрепа и от консолидирания отчет на дружеството за първото тримесечие. За периода печалбата му расте с 8.8 млн. лв. до 13.6 млн. лв. заради еднократен положителен ефект от 20.2 млн. лева.Приходът на хартияидва от отписването на права на акционерите в размер на 18.26 млн. лева.

Седмицата се отрази положително и на по-ликвидните публични банки, в това число на Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ). При ЦКБ търговията се движеше възходящо, като на моменти се сключваха сделки в самото подножие на ключовото ниво от 1 лв. за дял. При ПИБ движението нагоре беше по-ограничено и съпроводено с по-ниска ликвидност. За последната седмица книжата на банкатапоскъпнаха с малко над 2% до около 1.85 лв. за дял.

Сред отличницитеза поредна седмица се наредиха и книжата на Софарма. Акциите на фармацевтичната компания прибавиха нови 2% към стойността си до около 2.95 лв. за дял. Според консолидирания отчет за първото тримесечие нетната печалба на групата бележи съществен ръст от 6.3 млн. лв. до 17.7 млн. лв., а продажбите отчитат повишение от 9% на годишна база до 190 млн. лева. Освен това според изпълнителния директор на фирмата Огнян Донев откриването на дългоочаквания нов завод в София предстои да се състои на 13 юни.

Сред дружествата, чиито акции бяха наказанизаради слабите финансови данни за първото тримесечие, беше Трейс груп холд. Съдейки по консолидирания счетоводен отчет на инфраструктурната компания, общите й приходи намаляват с над 70% до 19.87 млн. лв. спрямо 70 млн. през 2012-а. Същевременно загубата на групата нараства пет пъти до 2.74 млн. лева. След серия разпродажби акциите на Трейс груп поевтиняха с над 5% до нивата непосредствено над 3 лв. за дял.


Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст