Петър Чобанов взе държавната хазна

Новият и старият финансов министър са колеги не само в професионалното

След пълната административна неразбория, хаоса и непремерените фискални решения, които избуяха в Министерството на финансите при управлението на Симеон Дянков, бе истинско удоволствие да се наблюдава как служебният министър Калин Христов предава властта на новоизбрания финансист №1 в държавата Петър Чобанов. Интелигентност, спокойствие, професионализъм и взаимно уважение излъчваха бившият и настоящият финансови министри. От съвместния им брифинг на 29 май веднага се видя,че времената на некотрулируемия екшън вече е отминало. И слава Богу.

Двамата колеги преподаватели от УНСС и бивши съратници от управление Емисионно на БНБ Калин Христов и Петър Чобанов направиха кратки презентации и отговориха на три въпроса на чакащите ги журналисти. Специфичната атмосфера при такива срещи, която липсваше четири години, замалко бе помрачена от опитите на непознат за финансовите репортери индивид от пресцентъра на БСП, който се опита да налага свои виждания за протичането на брифинга. Но той бе бързо ингориран.

Калин Христов направи кратък отчет за свършеното от него през изминалите три месеца, през които бе начело на министерството. Обещах, че ще се придържам към политика на стабилност, прозрачност и предвидимост. Смятам, че изпълних тези свои ангажименти, което си личи и от резултатите на бюджета. От данните, публикувани за април, се вижда, че дефицитът е редуциран на 286 млн. лева. Това, което очакваме за месец май, е приходите да дадат възможност за балансиран бюджет и дори за малък излишък, обясни Калин Христов. Едно бързо сравнение с информацията от края на февруари, когато той пое ведомството, показва, че през следващите месеци хазната е била с положително салдо, тъй като дефицитът се е свил от 732 млн. на 286 млн. лв., а фискалният резерв е увеличен от 3.9 млрд. на 5.4 млрд. лева. Това е достатъчно показателно как при едно професионално и спокойно управление бюджетът може да излезе дори на излишък. Впрочем вижда се, че при правилно планиране и изпълнение на паричните потоци в хазната могат да бъдат намерени и допълнителни финансови резерви, без да е необходимо бюджетът да бъде актуализиран.

Така че без много шум Христов си свърши работата и от 30 май се върна в БНБ, където отново пое задълженията си на подуправител на Централната банка и началник на управление Емисионно. Само ще припомним, че за да се включи като финансов министър в служебното правителство през февруари с решение на УС на БНБ, Христов излезе в неплатен отпуск, а неговите ангажименти в банката временно пое подуправителят Димитър Костов, който е началник управление Банково.

Като подуправител на БНБ Калин Христов ще продължи да работи с новия финансов министър Петър Чобанов, който обеща, че най-важният му приоритет ще са финансовата стабилност и запазването на валутния борд. Чобанов, заяви че ще се опита да се вмести в рамките на сегашния бюджет. Ще направим внимателен анализ на необходимите мерки и политики до края на годината. Те, разбира се, струват пари, но ако видим, че има рискове от неизпълнение на бюджета, можем да обсъдим една евентуална актуализация, каза новият финансов министър.

Ясно е че, за разлика от управлявалия ведомството близо четири години Симеон Дянков, Чобанов няма да има проблеми с комуникацията както с премиера Пламен Орешарски, така и с БНБ, пък и със служителите на самото финансово министерство. Най-малкото защото той е в дългогодишни професионални, а и в академични взаимоотношения с всички тях. Заедно с Калин Христов и Пламен Орешарски, Чобанов преподава в УНСС. Именно Калин Христов вкарва Чобанов през 2001-ва като служител в управление Емисионно. По-късно – в края на 2005-а, тогавашният финансов министър Пламен Орешарски прави Чобанов директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози, без да съгласува това с ресорния заместник-министър Любомир Дацов. Но пък Дацов твърди, че според него Чобанов е бил най-добрият шеф на агенцията, който познава. Сигурно защото не е работил с Венцислав Антонов, който водеше Агенцията в началото на прехода още докато бе държавна. Но това е друга история.

През 2009-а Чобанов бе избран от Народното събрание за председател на Комисията за финансов надзор. Този избор силно подразни партия ГЕРБ и след като тя взе властта през септември 2009-а, направи всичко възможно, като промени закона за КФН, за да изхвърли Чобанов от комисията. Надяваме се, че това не е оставило у него реваншистки настроения, въпреки че в чисто човешки план те ще са обясними.

Като бивш шеф на Агенцията за икономически анализи и прогнози, която впрочем Дянков разби, Чобанов познава много хората в самото финансово ведомство. И което е по-важно, те също го познават и явно го ценят. Новият финансов министър е напълно наясно с технологията на съставяне и вземане на решения в Европейската комисия на финансовите и икономическите министри (ЕКОФИН). Като шеф на Агенцията за икономически и анализи и прогнози той дълго време бе вторият човек от България в Економик файненшъл комити – структурата, която подготвя документите и решенията за заседанията на ЕКОФИН. Казано накратко, Чобанов е всичко онова, което Симеон Дянков не бе, и това е добре за финансите на държавата. Допълнително предимство за новия финансов министър е, че премиер е човек като Пламен Орешарски. Освен това Чобанов, не без помощта на премиера, ще има възможност да сформира изключително силен екип в министерството. По информация на вестник БАНКЕРЪ на работа в него като заместник-министър ще се завърне Кирил Ананиев, един от най-старите и уважавани кадри в това ведомство, който близо петнадесет години заемаше поста заместник министър на финансите и се занимаваше с бюджетните разходи, след което бе съветник на президента Георги Първанов, а през последните две години бе част от икономическият екип на партията на Меглена Кунева.

Другият спряган за заместник-министър човек е Людмила Елкова – амбициозна, знаеща и инициативна правистка, която е работила в Министерството на финансите първо като експерт, а от 2002-ра е назначена за шеф на дирекция Данъчна политика. Смята се за едно от доверените лица на Пламен Орешарски, който като финансов министър я прави своя дясна ръка с сферата на данъчните реформи. След идването на власт на ГЕРБ Елкова излиза от министерството и става един от заместник-председателите на България за гражданите на Миглена Кунева. По-важното е, че докато работи във финансовото ведомство, ръководено от Орешарски, Елкова се занимава и с анализ и планиране на бюджетните приходи. Ако тя и Ананиев наистина станат заместник-министри, при Чобанов ще бъде изграден един много силен тандем ръководещ приходната и разходната страна на бюджета. Точно такъв липсваше при Симеон Дянков, при когото цялата бюджетна дейност и оперативното управление на паричните потоци бе стоварено на гърба на Владислав Горанов, а и него Дянков рядко слушаше.

Говори се, че третият заместник-министър при Чобанов ще е Калоян Ганев. До средата на 2010-а той оглавяваше Агенцията за икономически анализи и прогнози към министерството. А след като Дянков я закри и разпарчетоса кадрите й в други отдели, Ганев стана главен икономист на Райфайзенбанк (България). Той напусна тази длъжност преди четири месеца без видими причини за това. Негови вече бивши колеги от Райфайзенбанк (България) казват, че Ганев е изключителен специалист в своята област, чиито експертен потенциал е ценен както от хората в централата на банката във Виена, така и от представители на международните финансови институции като Международния валутен фонд и Световната банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст