Апетитът за риск води цените

Migration Image

Първата седмица на юни премина под знака на умерено позитивните инвеститорски нагласи, поне на местна почва. Докато чуждестранните фондови пазари се опитват да започнат нещо като корекция, българската борса търси поводи за оптимизъм в кажи-речи всяка политическа новина напоследък. Първо беше изборът на правителство, после обещанията за бързи реформи, сега пък очакванията, че стотици милиони лева, разпределени чрез дивиденти, продажба или ликвидация на публични компании, ще се върнат обратно на пазара.

Позитивният тон на медии и анализатори очевидно дава резултат и вече няколко дни ставаме свидетели на повишен интерес към български акции и, колкото и невероятно да звучи, дори към компенсаторни инструменти. Че апетитът за риск отдавна се е върнал у инвеститорите – спор няма, но доколко реалността ще оправдае нечии очаквания, е тема на дълъг разговор. Така или иначе, малки поводи за радост има, особено сред акционерите на пренебрегваните до неотдавна публични дружества. Много от тях отбелязаха ръстове, сравними с тези на любимците на публиката от началото на годината и нищо чудно скоро да привлекат вниманието на по-широк кръг играчи. В това число и на спекуланти, търсещи най-вече инерция за своите инвестиции.

В края на миналата седмица стана факт дългоочакваната сделка за продажба на мажоритарния дял от Каолин АД. Новият собственик се сдоби с пакета си на уговорената и публично оповестена цена от 4.156 лв. за акция. Покупките на тези нива продължиха и през тази седмица, правейки компанията една от най-активно търгуваните за последните дни. Тези действия на новия мажоритарен собственик позволиха на редица малки акционери да излязат от инвестицията си, без да се налага да чакат задължителното в случая търгово предложение. В известна степен освободените от Каолин пари би трябвало наистина да са един от факторите за повишената активност, като се има предвид фактът, че акционерите при него са с далеч по-различен профил от тези на ЕЛАРГ в последните му дни като публично дружество. Всъщност, самата сделка също е добър сигнал за целия ни пазар, тъй като цената бе с близо 50% над нивата, на които се търгуваха акциите на Каолин, преди да бъде съобщено за сключения предварителен договор. Лошото е, че още една голяма компания, добра или лоша, е на път да си тръгне от БФБ, оставяйки след себе си още по-фрагментиран пазар, на който все по-трудно ще се намират алтернативи. Нещо повече, той ще отразява все по-ясно модела, по който се прави бизнес у нас – от няколко големи икономически групи с дълбоки и често непроследими юридически и финансови връзки.

В този ред на мисли добрите практики в корпоративното управление са сред малкото гаранции за редовия инвеститор, че компанията, в която е акционер, спазва някакви етични норми както спрямо него, така и спрямо всички имащи отношение към бизнеса й. Следвайки световните тенденции, БФБ, съвместно с Националната комисия по корпоративно управление, от няколко години изчислява индекса CGIX, който според точка 1 от Правилата за изчисляване е… индекс, включващ седемте компании с най-добро корпоративно управление, допуснати до търговия на борсата… На практика обаче далеч по-точното му описание трябва да бъде: CGIX е индекс на най-активно търгуваните големи публични компании, попълнили карта за самооценка и отговарящи формално на условието да не са били наказвани от КФН…


Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД Юг Маркет фонд мениджмънт АД

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст