Ангел Найденов спира съкращенията и даренията в армията

Migration Image

Заложените от кабинета на ГЕРБ съкращения в армията ще бъдат спрени. Това обяви на пресконференция военният министър Ангел Найденов. Като за начало ще бъде отменено реорганизирането на специалната бригада в Пловдив. Според него чрез този ход ще се спасят работните места на 300 човека. Отменя се реорганизирането и на авиобазата в Безмер. Там се запазват 200 военнослужещи и 20 цивилни служители.

За военното формирование във Враца военният министър увери, че батальонът ще достигне численост малко над 250 военнослужещи. Трябва да се приготвят прецизни финансови разчети и да се представи график за реализацията на това предложение, съобразено с бюджета на МО, както и да се вземе под внимание съдействието на община Враца при възстановяване на инфраструктурата на военното поделение, посочи министърът.

Наред със спирането на предвидените масови съкращения във войската, Ангел Найденов ще се опита да пресече и даренията от частни фирми. Това се случва на фона на затрудненото финансово положение на ведомството. Според министъра обаче не е нормално същите тези дарители да участват в обществените поръчки на министерството. Затова от днес се прекратяват всички частни субсидии към МО и неговите структури. Найденов не пожела да съобщи какъв е размерът на даренията през последните години, но посочи, че анализът ще бъде готов още до края на деня.

Военният министър разкри скандални факти около фирми, които държат свои боеприпаси от години в базите. Трябва да влезем във връзка с 10 фирми, които съхраняват над 6 400 000 тона гранати, мини, патрони и снаряди, каза Найденив. Той допълни, че при много от тях сроковете за утилизация са изтекли. Тези фирми са плащали символичен наем на военното министерство за охраната на боеприпасите, докато то е отделяло голяма сума пари за видеонаблюдение.

Предложението ни е да бъдат преизчислени разходите и фирмите да плащат такива суми, които отговарят на броя на боеприпасите им. Новите размери на наемите и таксите за охрана трябва да станат ясни през есента, увери още Ангел Найденов.

Започва и цялостен одит на 11-те фирми, които се намират под шапката на военното министерство. В тях са включени три дружества в болничната помощ, които са на печалба и други две, занимаващи се строителството, които също имат положителен финансов резултат. Останалите дружества са свързани с услуги, охрана, снабдяване и търговия, военно издателство и ТЕРЕМ, при които се наблюдава намаляване на финансовия резултат със стотици хиляди левове, обясни още Ангел Найденов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст