Плевнелиев: Не бързайте с Велико Народно събрание

Migration Image

Свикването на Велико Народно събрание трябва да бъде добре обмислено. Преди това трябва да бъде постигнат консенсус какво искаме да променим в Конституцията и кои ще бъдат тези текстове, около които ще се обединим. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Той призова да не се прибърза с подобен ход, тъй като Великото Народно събрание е много краен е инструмент.

Често се вторачваме в техниката на правенето на нещата, заливаме хората със закони и вярваме, че сега едно Велико Народно събрание ще пренареди всичко и нещата ще станат много по-добре, каза още държавният глава.

Аз дълбоко вярвам, че олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без Велико Народно събрание. Дълбоко вярвам, че законите правилата, не зависят толкова много от ново Велико Народно събрание, каза още Плевнелиев. Според него законите у нас са добри, просто трябва да има кой да ги спазва и прилага.

Той бе категоричен, че президентската република не е решение за България. Нужни са ни поне две години тежък труд за постигане на точните текстове, ясни корекции в Конституцията и корекции в тях преди изобщо да се свика Велико Народно събрание, подчерта още държавният глава.

Той припомни, че свикването на Великото Народно събрание означава 400 депутати, които нямат срок, в който да действат, нито ясно разписан мандат, след който да се оттеглят. Ако не е подготвено добре, Великото народно събрание, може и 10 години да бъде в парламента, каза още Плевнелиев.

Ако подобна стъпка не е подготвена добре, има опасност държавата да попадне в огромен хаос, предупреди Плевнлеиев.

Той призова хората, които се подписват за неговия импийчмънт, да не се поддават на партийни интереси. Според него през последните месеци е доказал с действията си, че е независим. Подкрепих референдума и неговото провеждане, за което много партии дадоха критична оценка. Подкрепих и протестите през февруари, за което също имаше критики. Не е новина, че президентът е независим, каза още Росен Плевнелиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст