Полетите на Борисов стрували на държавата над 1.6 млн. лева

Migration Image

От 2001-а до 2013-а бившият премиер Бойко Борисов е летял 264 пъти с правителствения Авиоотряд 28, като това струва на държавата 1 663 578 лева. Това съобщи по време на заседанието на комисията, която разследва полетите с правителствения авиоотряд по времето на ГЕРБ нейният Венцислав Лаков.

По думите му Борисов използвал самолетите като авиотакси. От всички над 260 полета 46 са обявени като търговски, а за 145 няма данни кой е бил на борда. Най-натоварено за Авиоотряда се оказва лятото и по-специално август, подчерта Лаков. През август 2011 от София до Варна той е летял седем пъти. Толкова са и полетите му до морската ни столица и година по-късно. Изхарченото гориво за тези 7 полета е на стойност от 26 хиляди лева.

Със авиоотряда Борисов е летял да разгледа добивната платформа на Галата. На 25 ноември 2010 пък е летял до село Добридол, за да получи телето Бойка като подарък от животновъда Димитър Зоров.

С правителствени самолети са летели и други държавни лица. Така например в края на мандата си президентът Георги Първанов е летял 75 пъти, като тези полети са стрували 667 157 лева на хазната. Вицепрезидентът пък е осъществил само 6 полета, което е струвало на държавата 88 867 лева. Председателят на парламента Цецка Цачева пък е летяла 24 пъти на стойност 178 133 лева.

Ръководителят на Фалкона Атанас Марков обясни, че има само два извънредни полета без документация – единият е за атентата в Сарафово, а другият заради заложническата криза в Сливен.

Въпреки че бившият премиер Бойко Борисов беше призован да се яви на днешното заседание на комисията, той не дойде в парламента. В залата обаче присъстваха стюардесите, които обаче не обясниха докъде са летели самолетите.

С неявяването си Борисов нарушава чл. 80 от Конституцията на и чл.110 от правилника за работа на Народното събрание, коментира Венцислав Лаков. Според парламентарните норми привикано от депутатите лице е длъжно да се яви. Ще бъде отправена повторна покана към бившия премиер.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст