Парламентът освободи Портних след близо едночасов хаос

Migration Image

След едночасов хаос в пленарната зала и няколко гласувания народните представители най-после освободиха избрания за кмет на Варна Иван Портних от депутатките му правомощия.

На първо гласуванеnbsp; за бяха 43-ма депутати, 9-ма бяха bdquo;противldquo;, а 43-ма се въздържаха. В крайна сметка с решение на ръба на правилника Портних не бе освободен.

След предложение за прегласуване 58 депутати бяхаnbsp; bdquo;заldquo; прекратяването на правомощията на Портних, 7 бяха против, а 42-ма се въздържаха. Тук системата отчете, че предложението е прието. Реално обаче кворумът в парламента днес е 121 народни представители и от ДПС бяха категорични, че предложението не трябва да се тълкува като прието.

Спорът се завъртя около това дали решенията трябва да се смятат за приети, когато има мнозинство гласували депутати bdquo;заldquo; или това става само с кворум.

В крайна сметка след половинчасов хаос гласуването за освобождаването на Портних като депутат се върна в пленарна зала с промяна в дневния ред. Предложението беше направено от лидера на ДПС Лютви Местан, който обясни, че прави товаnbsp; заради създалата се ситуация на неяснота.

Така след приблизително едночасов сумт в пленарната залата Портних беше освободен като народен представител и се очаква да встъпи в длъжност като кмет на Варна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст